Şaron: Suriye ve İran şer ekseni

İsrail’e bu akşam saatlerinde gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in da katıldığı bir forumda konuşan Şaron, ”İran ve Suriye, bölge istikrarını tehdit eden sorumsuz liderler tarafından yönetiliyor. Bu ülkeler terörizmi ve terörist unsurları cesaretlendiriyor, onları manipüle ediyor, eğitiyor ve finanse ediyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası topluluğa seslenen İsrail Başbakanı, İran’a, nükleer programını durdurması yolunda baskı uygulanması, Suriye’ye de eski başbakan Refik Hariri suikasti soruşturmasına katkıda bulunmaya zorlanması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ”İsrail haritadan silinmeli” yolundaki son açıklamalarını kınayarak, Ahmedinecad’ın açıklamalarının uluslararası sistemde kabul edilemeyeceğini savundu.

RICE: ”FİLİSTİN DEVLETİ, İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNİ ARTIRIR” 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ile Filistin’in barış konusundaki istekliliklerini kanıtlamaları gerektiğini söyledi.

Rice, bir Filistin devletinin İsrail’in güvenliğini artıracağını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, Kudüs’te Amerikan düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, ABD’nin de desteklediği ”yol haritası” olarak adlandırılan Ortadoğu barış planının öngördüğü şekilde Filistinlilerin terörizmle mücadele etmesi, militanları dizginlemesi; İsrail’in de işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasını dondurması da dahil taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Rice, ”Eğer Filistinliler terörizmle, şiddet eylemleriyle mücadele eder, demokratik reformları geliştirir, İsrail de nihai çözümü engelleyecek etkinlikte bulunmaz ve Filistin halkının günlük hayatını iyileştirirse barış olasılığı gerçekçi olur” diye konuştu.

Filistin’de Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlere de değinen Rice, radikal Hamas örgütünü işaret ederek, ”hiçbir demokrasinin, bir ayağı terörizm tarafında, bir ayağı siyasi arenada olan silahlı grupları hoşgöremeyeceği” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Şaron da konferanstaki konuşmasında, ”Filistinle barış görüşmelerinin sadece, Filistin yönetimi militanları silahsızlandırdıktan sonra ‘yol haritası’ temelinde yapılabileceği” yönündeki tavrını yineledi.

1118100cookie-checkŞaron: Suriye ve İran şer ekseni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.