Askerden Suriye’ye operasyon hazırlığı

Türkiye sınırını ihlal eden Suriye’ye ait askeri uçağın düşürülmesinin ardından TSK, olası misillemelere karşı teyakkuza geçti. Bölgeye yakın hava üslerinde pilotlar, 5 dakikada havalanacak şekilde tutuluyor; Bordo Bereliler ise Süleyman Şah Türbesi Karakolu’na müdahale riskine karşı operasyona hazır bekliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir F-16 savaş jetinin önceki gün Suriye’ye ait MIG-23 tipi bir savaş jetini düşürmesinin ardından, bu ülkeden yönelebilecek tüm tehditleri dikkate alarak alarm seviyesini yükseltti.
Suriye jetinin düşürülmesi ve Türkiye toprağı olan Süleyman Şah Türbesi çevresinin El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünce ele geçirilmesi, Türkiye’nin bütün önlemlerini en üst seviyeye çıkartmasına yol açtı. Türkiye, hem Esad rejiminden hem de El Kaide bağlantılı örgütün olası saldırılara karşılık vermek üzere, örneğine az rastlanır güvenlik önlemleri aldı. Oluşturulan kriz masasında her ihtimale karşı eylem planları çıkarıldı.

Merkez Diyarbakır’daki BİKİM

Suriye’ye ait uçağın vurulmasından sonra şimdi dikkatler, “misilleme” olasılığına çevrildi. Türkiye, karadan ve havadan teyakkuza geçti. 16 Eylül 2013’te Türk jetleri tarafından düşürülen Suriye’ye ait askeri nakliye helikopterine ilişkin radar izi bilgilerini “şeffaflık” ilkesi gereği paylaşan TSK, önceki gün böyle bir adım atmayıp radar bilgilerini paylaşmadı.

Diyarbakır Merkezli Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM), Suriye hava sahasını ve hava trafiğini daha yakından takip etmeye başladı. Sınıra yaklaşma halinde BİKİM üzerinde devriye halindeki en yakın Türk savaş jetinin uyarılması ve Türk hava sahasına yaklaşan jetin koordinat bilgilerinin paylaşılması öngörülüyor.

Bölgedeki alarm seviyesini yükselten TSK, Diyarbakır’da konuşlu 8. Ana Jet Üssü’nde bulunan 181. Pars ve 182. Atmaca Filolar ile Erhaç’ta konuşlu 7. Ana Jet Üssü ve Merzifon’da konuşlu 5. Ana Jet Üssü’nde teyakkuza geçti. Üslerde hava muharebe kontrol devriyeleri sıklaştırıldı. Foto keşif filosu olan Erhaç’taki 173. Şafak Filo da keşiflerini arttırdı.

Scramble pozisyonuna geçildi

Üslerdeki uçakların “scramble alarmı” olarak bilinen, “acil kalkış pozisyonunda beklediği” ifade edildi. Yani pilotlar, 1 veya 2 saatlik nöbetlerle uçakta, diğerleri ise scramble binasında uçuş kıyafetleriyle bekliyor; sinyal alındığında acil kalkış yapıyorlar.

Scramble pozisyonu “alarm-reaksiyon pozisyonu”; scramble uçuşu da, “alarm-reaksiyon uçuşu” olarak tanımlanıyor. İki tür scramble alarmı bulunuyor. Birinde uçaklar 15 dakikada havalanacak şekilde tutuluyor. Diğerinde ise uçaklar, sistemleri çalışır ve ısıtılmış vaziyette 5 dakika içinde havalanacak şekilde alarmda tutuluyor. Türkiye, şimdi uçakları bu iki pozisyonda bekletiyor.

Kara ve havadan takviye

Türkiye, Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu’na en yakın askeri üs olması nedeniyle Şanlurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı unsurlar Gaziantep’te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan takviye edildi. Hava savunma sistemlerinin yanı sıra tank ve obüsler bölgeye sevk edildi, personel takviyesi yapıldı. Sınırdaki nöbet kulübelerine ilave kulübeler yapıldı ve zırhlı araç devriye sayısı artırıldı.

Gaziantep’te konuşlu 1. Hudut Alayı, Hatay’da konuşlu 2. Hudut Alayı, Şanlıurfa’da konuşlu 3. Hudut Alayı ve Mardin’de konuşlu 4. Hudut Alayı’na takviyenin değerlendirildiği, alaya bağlı taburların güçlendirildiği kaydediliyor. Türbeye yönelik olası müdahalede bölgede konuşlu 40 kilometre menzilli Fırtına obüslerinin IŞİD mevzilerine karşı saldırıya geçebileceği, türbenin kontrolüne yeniden ele almak amacıyla bordo berelilerin katılacağı bir operasyon düzenlenebileceği ifade ediliyor.

Karakola lojistik destek aksadı

Türkiye, Suriye’nin Türkiye sınırında kontrolü ele geçiren El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti örgütünün Türkiye toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi Şaygı Karakolu’na ilişkin tehdidinin ardından bu konudaki önlemlerini de arttırdı. Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin koruması, Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birlikler tarafından sağlanıyor. Ayda iki kez Şanlıurfa’dan yola çıkan Türk askerlerinin koruduğu türbe, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar köyüne 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölgenin kontrolünün El Kaide’ye yakın unsurlara geçmesi nedeniyle karakoldaki Türk askerlerine yönelik lojistik desteğin yer yer aksadığı ifade ediliyor. Öte yandan Youtube’a konulan ve Türk bayrağının 24’üne kadar indirilmemesi halinde türbenin yıkılacağı tehdidini içeren IŞİD tarafından hazırlanan videonun youtube tarafından kaldırıldığı ifade edildi. Meriç Tafolar / Milliyet

1413820cookie-checkAskerden Suriye’ye operasyon hazırlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.