Assange serbest

Mahkemenin serbest bırakma için öne sürdüğü koşullar arasında ev hapsi, elektronik kelepçe takılması ve pasaportunu iade etmesi yer alıyor. BBC, kefalet miktarının 200 bin sterlin (315 bin dolar) olduğunu bildirdi.

Assange’ın İsveç’e iadesi konusunda yapılan talep de böylelikle reddedilmiş oldu.

Assange’ın kefaletle serbest bırakılmasının görüşüldüğü duruşmaya, “Bay Sızıntı”nın annesi Christine Assange da katıldı. Ayrıca Assange’a destek olmak amacıyla İngiliz yönetmen Ken Loach, ABD’li belgesel yönetmeni Michael Moore, Mick Jagger’ın eşi Bianca Jagger ve Jemima Khan gibi birçok ünlü isim de duruşmada hazır bulundu. Basının içeri alınmadığı duruşma, sosyal paylaşım sitelerinde katılımcılar tarafından adeta canlı yayınlandı.

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme içinde ve dışında alkış seslerinin duyulduğu bildirildi.

Duruşma başlamadan saatler önce mahkemeye getirilen Assange’ı, avukatları Mark Stephens ve Geoffrey Robertson savundu. Mahkemenin önünde ise çok sayıda gazeteci ve protestocu bulunuyor.

Assange’ın duruşma için hapishane aracıyla mahkemeye getirilişi sırasında foto muhabirleri de “Bay Sızıntı”yı görüntülemek için birbiriyle yarıştı.

BİR SONRAKİ DURUŞMA OCAK’TA

Londra’da geçen hafta gözaltına alınan Assange, hemen ardından Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi’ne çıkarılmıştı. Mahkeme, Assange’ın kefaletle serbest bırakılması talebini reddetmiş, gözaltı durumunun devamına karar vermişti.

Assange yaklaşık bir haftadır Londra’daki Wandsworth Cezaevi’nde tutuluyordu. Assange’ın yargılanmasına 11 Ocak’ta devam edilecek.

Guardian gazetesi, İsveç’i temsil eden yetkililerinin mahkemenin olası kefaletle serbest bırakılma kararına itiraz etme ve kararı temyiz mahkemesine taşıma hakları bulunuyor. Temyize gidilmesi durumunda 48 saat içinde yapılması gereken duruşma boyunca Assange’ın gözaltı durumunun devam edeceğine dikkat çekildi.

İsveç, Assange’ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini talep ediyor. Assange ise iddiaları reddediyor ve İsveç’e iadesini önlemek için mücadele edeceğini söylüyor.

835430cookie-checkAssange serbest

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.