Atun Helva Şenliğinde’ydi…

26 Mayıs günü başlayan ve 5 Haziran Pazar gününe kadar süren Balkan Rumeli Türkleri Dayanışma Dernekleri Federasyonu’nun Kocaeli’nde yaptıkları 12. Geleneksel Helva Şenliklerine katılım büyük sayıda oldu. Balkan ve Rumeli Türklerinden Türkiye’de yaşayanların sayısı yaklaşık on altı milyon.

Şenliklerin son günü olan 5 Haziran Pazar günü, toplam onsekiz ton helvanın yapımı için şölen alanına büyük kazanlar kuruldu. Yaklaşık altı saat hiç durmaksızın karıştırılmaları gereken bu helvanın yapımında, “Helvacı Başı”nın gözetiminde herkes, boyları neredeyse bir metreden biraz daha fazla olan ve kalınlıkları da dört santim civarındaki tahta kaşıklarla bu kazanları sırayla karıştırdı.

Helva’nın pişirilmesi bitince en ortadaki helva kazanının kapağı, yöreye özgün kendine has tekerlemeleri ve düzeni ile aynen bir yerel düğündeki gelinin duvağının açılışı gibi “Başlık Parası” ile açıldı.

Kapakların açılarak helvanın dağıtımı devam ederken kına gecesi ve kına yakma töreni de orta kazanın yanında başladı. Tamamen Balkanlara ve Rumeli’ye özgü, rengârenk ışıl ışıl, bendolu, süslerle donanmış yemenili, ipek kuşaklı, simli, yaldızlı çok hoş bir kıyafet giyen hanıma genç kızlar eşlik etti.

Balkan ve Rumeli Türklerinden oluşan bir müzik grubu, kendine has ve adına “Aksak Ritim” denilen tempo ile yüzyıllar içinde bestelenmiş ve halka mal olmuş o güzel, fıkır fıkır, lirik Rumeli ve Balkan müziği çalmaya başlayınca bir anda neredeyse boyutları 50 x 50 metre olan pist katılımcılarla doldu. İç içe üç sıra halinde halay ekibi oluşturdular ve o güzel folklor danslarını hep birlikte, kitle halinde oynamaya başladılar.

Beş yaşındaki kız çocuğu ile on sekiz yaşındaki delikanlının, kırk yaşındaki bir annenin ve yetmiş yaşındaki bir dedenin, aksamasız o hızlı tempoda aynı hareketleri, aynı figürleri yapması çok takdir topladı.

Kapanış töreninde Protokol sıralamasına göre yapılan konuşma düzeninde en son konuşmayı yapan Prof. Dr. Ata Atun, konuşması içinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu’nun gönderdiği kutlama mesajını okudu ve Cumhurbaşkanının Dernek Başkanlarına gönderdiği hediyeleri Başkanlara takdim etti.

Kurucu Cumhurbaşkanının sağlığının iyiye doğru gitmekte olduğu mesajından sonra katılımcılar hep bir ağızdan biran evvel Kurucu Cumhurbaşkanının sağlığına kavuşabilmesi için dua ettiler.

Balkan ve Rumeli Türkleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine karşı olağan üstü bir sevgi gösterisinde bulundular.

1295680cookie-checkAtun Helva Şenliğinde’ydi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.