Auschwitz’in kurtuluşunun 60’ncı yılı

Dünya lideri ve soykırım tanıkları, Polonya’nın güneyindeki Auschwitz’de toplanarak Nazi ölüm kampının kurtarılmasının altmışıncı yıldönümünü anıyor.

Nazi ölüm kampı Auschwitz’de bugüne kadar yapılan en büyük anma sayılıyor. İsrail ve Almanya liderlerinin yanı sıra, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in aralarında bulunduğu 44 lider törende yer alacak. ABD ise Başkan yardımcısı Dick Cheney tarafından temsil ediliyor.

1940 – 1945 yılları arasında Nazi yönetimince öldürülenleri anmak için dünyanın dört bir yanında, düzenlenen etkinliklerin son ayağını oluşturuyor.

Auschwitz’de Orta Avrupalı Museviler, çingeneler, eşcinseller, engelliler, komünister, faşizme karşı savaşan “resistancevepartizanlar, Polonyalı ve Sovyet savaş esirleri acımasızca öldürülmüştü.

“TANRI NEREDEYDİ”

Nazi kamplarında yapılan sistemli işkence ile soykırımına dönüştürülen katliamda 1,5 milyon çocuk yaşamını yitirmişti. Hitler faşist dikdatörlüğü altında 1933’den 1945’e Musevi çocuklarin yüzde 89’u yok edildi. O dönemde 10 bin Musevi çocuk İngiltere’ye kaçarak sığındı.

Musevilerin İngiltere’deki ruhani lideri Rabbay Jonathan Sacks, Auschwitz’in kurtuluşunun 60’ncı yılı mesajında “Auschwitz’de Tanrı neredeydi” diye tepkisini dile getirdi.

27 Ocak, Kızıl Ordunun Auschwitz Kampı’nı kurtarışı ilk kez 2000 yılında Soykırımı Anma Günü olarak anılmaya başlanmıştı.

EN BÜYÜK SOY KIRIMI

Auschwitz – Birkenau kampında kimi günler, tek bir günde 20 bin kişinin öldürülüp yakıldığı tahmin ediliyor.

Yahudi soykırımından önce ve sonra, daha pek çok soykırım ve katliam yaşandı. Nazi toplama kamplarının farkı ise devletce soykırımı için modern bir sanayi planlanıp organize edilmesi…

Trenlerden zehirli gaz odalarına ölüm tesisleri yapıldı. İlk kez ölenlerin cesetleri sanayii hammaddesi olarak kullanıldı. ‘İnsanların acı çekme kapasiteleri ölçme’ savıyla canlı canlı fırınlara atıldı. Küpeleri, yüzükleri kerpetenle söküldü…

ABD DEĞİL SSCB KURTARDI

İspanya’da El Pais gazetesi Anma Günü’nde tarihi gerçeklerin saptırılmaması gerektiğini vurgulayarak faşizmin ölüm kampını ABD değil, SSCB özgürleytirdi yorumunu yaptı.

“Bu gibi olayları yaratan kolektif deliliğin kökenindeki nedenlere karşi yılmaz bir savaş başlatmalı” diye yazan gazete şöyle devam etti:

“Bu döneme ait tarih, siyasi hedeflere uydurulması için, edebiyatta, medyada ve film sanayiinde ya yanlış sunuluyor ya da çarpitiliyor. Batıdaki okurların ve izleyicilerin büyük bölümü, bu nedenle Alman faşizminin yenilgiye uğratılmasında temel rolü Amerika’nın oynadığını düşünüyorlar. Kimileri ‘Rusya herhalde sadece etrafta dolanıyordu’ derken, Almanya safında savaştığını düşünenler bile var.”

“KURTARMAK İÇİN NE YAPILDI?”

Öte yandan İngiltere’deki The Times yazarı Sir Martin Gilbert, Anma Günü dolayısıyla yaptığı yorumda “Auschwitz’deki dehşete son vermek için daha çok şey yapabilir miydi?” sorusunu irdeledi.

Yazar, Nazilere karşi savaşan müttefiklerin “Kamplardaki demiryollarının bombalanması ile tutsakların kamplara götürülmesini engelleyebilirdi” yorumunu yaptı…

Konuyla ilgili Açık Gazete’nin yorumu: Bize söylenmeyenler

Konuyla ilgili diğer haberler: Ölüm kampında faşizm lanetlenecek, Annan: BM soykırımı önlemede başarısız

 

 

1098070cookie-checkAuschwitz’in kurtuluşunun 60’ncı yılı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.