Çavez 7’nci kez İran’da…

Bölgedeki müttefik ülkeleri kapsayan ziyaretlerinin dördüncü durağı olarak bugün erken saatlerde geldiği Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve diğer yetkililer tarafından Mehrabad havaalanında karşılanan Çavez için Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından resmi karşılama töreni yapılacak.

Çavez ve Ahmedinejad’ın başbaşa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmelere geçileceği kaydedildi.

İki ülke arasında enerji ve ticaret başta olmak üzere birçok alanda yeni anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

İran’ın, Latin Amerika’daki bir numaralı müttefiki olan Venezüella’da milyarlarca dolarlık yatırımı bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda artarak 20 milyar doları bulduğu açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Ahmedinejad’ı ilk tebrik eden lider olan Çavez’in, bu ziyaretle ikili ilişkilere verdiği önemi göstermek istediği belirtiliyor.

İran’ı yedinci kez ziyaret eden Çavez, en son 2 Nisan 2009’da Tahran’da resmi temaslarda bulunmuştu.

Bölge turu kapsamında Libya, Cezayir ve Suriye’yi ziyaret eden Çavez’in, bundan sonraki duraklarının Belarus ve Rusya olduğu belirtildi.

LATİN AMERİKA’DA ÇAVEZ KARŞITI GÖSTERİLER

Öte yandan Latin Amerika ülkelerinde yapılan Venezüella lideri Hugo Çavez karşıtı gösterilere binlerce insan katıldı.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteride Çavez’e ”otoriter yönetim kurmak, uluslararası karmaşaya yol açmak” gibi çeşitli eleştiriler yöneltildi.

Venezüella ve Honduras’ın başkentlerinde düzenlenen benzeri gösterilere de binlerce insan katılırken, diğer bölge ülkelerinde yapılan protesto gösterilerine katılımın daha düşük oranlarda olduğu görüldü.

Honduras’daki yürüyüşe askeri cuntanın kararıyla geçici devlet başkanlığını yürüten Roberto Micheletti üstlendi. Micheletti, protesto yürüyüşünde, Çavez’in diktatör gibi hareket ettiği eleştirisini dile getirerek, ”ancak Çavez’in başarılı olamayacağını” söyledi.

Çavez’i protesto gösterilerinin yapıldığı kentlerde ”Çavez’e destek” gösterileri de yapıldı. Bu gösterilere katılımın daha az olduğu gözlenirken, bazı yerlerde karşıt görüşlü göstericiler arasındaki olası çatışmalar da güvenlik güçlerinin müdahalesiyle önlendi.

1217340cookie-checkÇavez 7’nci kez İran’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.