Avlan gölünün satışı anayasaya aykırı!

Antalya Defterdarlığı tarafından yatırımcıları teşvik etmek amacıyla satışa konulan hazine arazilerine dahil edilen Avlan gölüyle ilgili tartışmalar sürerken Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya’dan da bir açıklama geldi. Söz konusu satışın 3402 sayılı Kadastro Yasası’nın ilgili hükümlerine ve Anayasa’nın 168. maddesine aykırı olduğunu belirten Özkaya, 168. maddenin; ‘Devletin hüküm ve tasarrufundaki tabii servetler satılamaz’ hükmünü içerdiğini anımsatarak, bunun yeraltı servetleri; sular, göller, akarsular, nehirler, ırmaklar, kayalar, dağlar, madenler, ormanlar, mera, yaylak, kışlak, sulak alanlar gibi doğal varlıkların satışının mümkün olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

KİRALAMA FORMÜLÜ AÇIK KAPI BIRAKIYOR

Söz konusu alanların ‘kiraya verilebilir’ denilerek bir anlamda açık kapı bırakıldığını öne süren Özkaya, “1982 Anayasası ve Özal anlayışıyla Yap-İşlet-Devret Yasası çıkartılarak küresel sermayeye kapılar aralanmıştır. Şimdi ise kapı her alanda ardına kadar açılmaktadır” dedi. Bu projeyle amaçlananın; yatırımcılara 49 yıllığına ve teşvik kapsamında Maliye arazilerini tahsis etmek ve böylece bölgesel kalkınmayı desteklemek olarak açıklandığını hatırlatan Özkaya, “Ancak bütün bu girişimlerin şimdilik bir ön çalışma şeklinde ele alındığı açıklaması yapılıyor. İleride, İstanbul’un yüzde 70’inin kaçak yapılaşmaya açılmış olması, 800 bin nüfuslu Sultanbeyli kentinin tamamının orman arazisinin üstünde inşa edilmiş olması, Antalya Kemer’de beş yıldızlı otellerin orman ve hazine alanlarına yapılması, Vakıf Üniversiteleri’nin de orman arazilerine kaçak inşa edilmeleri düşünüldüğünde bu alanın da akıbetini kestirmek hiç de zor olmasa gerek!” diye konuştu.

ÜLKE ‘YANGIN ARTIĞI’ HALİNE GELDİ!

Ülke gündeminin son derece hızlı bir şekilde değiştirildiğini dile getiren Özkaya, bunun sonucu olarak da halkın her olayı hakkını vererek takip edemediğini belirterek şöyle konuştu: “halkımızın her olayı hakkını vererek takip etmesi ve gereken ısrarlı takibi sürdürmesi olanağı ne yazık ki elinden alınmış bulunmakta. Ancak kendi yöresindeki acıtan dayatmalar ve çarpıklıklara isyan edebiliyor. İşte Avlan gölünün satışından da bu nedenle henüz haberli görünmemekte. Ama bu habersizlik acının büyüklüğü altında mutlaka onun bağırmasına, çağırmasına, feryadına, isyanına yol açmamazlık etmeyecektir. Çünkü alevler kapıyı, bacayı sardı, ülke yangın artığı hale geldi! Satılacak bu gölün ortasından Elmalı-Finike karayolunun geçmesi ise işin çekiciliğini son derece arttırıyor.”

Antalya Defterdarlığı, yatırımcıları teşvik etmek amacıyla satışa koyduğu hazine arazilerine Avlan Gölü’nün de aralarında bulunduğu sulak alanları dâhil ederek, araziye talep çıkması durumunda bölgeye gıda üretimi amaçlı fabrika ve soğuk hava deposu yapılabileceğini belirtmiş, gelişme Antalya’da tepkiyle karşılanmıştı.

1501910cookie-checkAvlan gölünün satışı anayasaya aykırı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.