Avrupa basınının manşeti: Türkiye

İNGİLTERE BASINI: İNGİLTERE’NİN DİPLOMATİK BAŞARISI


İngiltere ulusal basını AB görüşmelerinde uzlaşma asğlanmasında dönem başkanı ülkelerinin diplomatik çabalarını övdü. The Guardian “Diplomatik çıkmaz aşıldı ve Avrupa Türkiye’yi kucakladı” manşetini atarken The Independent, “Avrupa Birliği’nin sınırları yeniden çiziliyor” diye yazdı. Gazete’nin yayınladığı haritada AB Irak dolayısıyla ABD’ye de komşu olmuş oldu…


İSVİÇRE BASINI: TARİH YAZDILAR


İsviçre’nin en büyük gazetelerinden Tages Anzeiger Türkiye’nin AB ilişkilerini yakından izledi ve “Tarih yazdılar” başlığı ile verdi. Gazete şu yorumu yaptı:


“Türkiye ve AB anlaşmaya son saniye de ulaştı. Gece İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw Türk arkadaşı Abdullah Gül buluşmalarında Straw biz bugün bir tarih yazdık dedi.” (Mustafa Tokdede İsviçre)


BELÇİKA BASINI: “HEDEF TAM ÜYELİK”   


Lüksemburg’da son 24 saatte yaşananlara ayrıntılı yer veren Belçika basını, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin ”gerçekten” başladığını ve hedefin ”tam üyelik” olduğunu yazdı.


Muhafazakar ”La Libre Belgique” gazetesi, ”Türkiye’ye Avrupa ufuğu açıldı” başlığıyla verdiği haberde, ”imtiyazlı ortaklık” seçeneğinin kayıtlara geçmediğini alt başlıkla duyurdu.


AVUSTURYA BASINI: “AB TÜRKİYE’YE KAPIYI AÇTI”   


Avusturya’da yayımlanan günlük gazeteler de konuyu ilk sayfalarından verdi.
Kurier gazetesi, ”AB, Türkiye ve Hırvatistan’a kapıyı açtı”; Kronen gazetesi, ”Türkiye-AB müzakerelere başladı”; Die Presse, ”AB-Türkiye müzakerelerine yeşil ışık” ve Der Standard gazetesi, ”AB, Türkiye ve Hırvatistan ile müzakerelere resmen start verdi” başlıklarını kullandı.


İSPANYOL BASINI: “TARİHİ BİR GÜN”   


Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başlaması, İspanyol basınında ”tarihi bir gün” ifadesiyle geniş yer aldı.


El Pais gazetesi, Avusturya’nın, Türkiye’ye karşı ”inadında” yalnız olmadığını, ”Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa, Almanya ve Hollanda’nın onu yakından izlediğini” yazdı. ABC gazetesi ”AB, Türkiye ile genişleme tarihinin en zor sürecine atılıyor” derken, La Razon gazetesi, ”Halkı Müslüman olan bir devletin üye ülkeler arasına girmesini sağlayabilecek tarihi bir gün” ifadesini kullandı.


HOLLANDA BASINI: “TÜRKİYE EN AZ 2014’E KADAR BEKLEYECEK” 


Müzakerelerin başlaması Hollanda basınında geniş yer buldu. Gazeteler, Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot’un, AB’nin bu uzlaşmayla bir anlamda ”namusunu kurtardığı” görüşüne yer verdiler. Gazeteler, Türkiye’nin en az 2014 yılına kadar bekletileceğini yazdı.


YUNAN BASINI: “ABD DAMGALI TÜRKİYE-AB ANLAŞMASI”   


Atina’da yayımlanan gazeteler, manşetlerine taşıdıkları haber ve yorumlarında, Türkiye’nin son derece zorlu geçen müzakereler sonunda Avrupa pasaportunu ABD’nin müdahalesi sonucu aldığını savundular.


Kathimerini gazetesi, gerilimli müzakereler ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın telefonla yaptığı müdahale ve baskı sonucu Avusturya’nın müzakere çerçeve metnini değişiklik olmaksızın kabul ettiğini yazdı.

1025240cookie-checkAvrupa basınının manşeti: Türkiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.