‘Avrupa, Türkiye’ye mesafeli despotlara yakın’

David Gardner’ın Financial Times yayımlanan yazısının başlığı, “İsyanlar, Batı’nın Arap Dünyası’ndaki bayağılığını açığa çıkarıyor”. Gardner, Arap Dünyası’ndaki isyan zincirinin, bu ülkelerin liderleri kadar Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’yı da hazırlıksız yakaladığı görüşünde.

Financial Times yazarı ayrıca isyanlarla, özellikle Avrupalı liderlerle Muammer Kaddafi gibi kişiler arasındaki bağların da gözler önüne serildiğini söyledi. David Gardner yazısında özellikle İngiltere’yi, kendi ifadesiyle, “gereksiz bir telaş içinde kardeş liderin çadırına akın ettiği” gerekçesiyle eleştirdi.

SARKOZY’YE ELEŞTİRİ

Gardner’ın yazısında bir eleştiri de, 2008’de Akdeniz Birliği’nin kuran Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye. Yazara göre bu, “Avrupa Birliği mimarisinin neredeyse anlamsız bir parçası”

David Gardner, “Akdeniz Birliği, Avrupa Birliği’nin refahını Akdeniz’in güneyine yaymayı amaçlıyordu ve Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa Birliği’ne tam üyeliklerine karşı çıktıkları Türkiye için bir nevi bekleyeceği otoparktı” diye yazdı ve Akdeniz Birliği’nin eş başkanının da, Mısır’ın devrik diktatörü Hüsnü Mübarek olduğunu hatırlattı.

‘TÜRKİYE ARAPLARI BÜYÜLÜYOR’

David Gardner’ın yazısındaki en dikkat çekici bölümlerse şöyşle;

“Avrupalı liderler despotları kucaklarken, İslam’la demokrasinin başarılı şekilde evlendiği Türkiye’ye hala şüpheyle bakıyor. Türkiye, Arap kamuoyunda devrimi ortaya çıkaran dinamik kesimleri büyülemiş bir ülke.”

Gardner yazısında, kendisine konuşan bir Fransız diplomattan da şu şözleri aktardı;

“Tunus, Cezayir, Fas…Fransız siyasi sınıfı dünyanın bu bölümünü bilir. Türkiye, onların dünyasının parçası değildir” demiş.

LİBYA’DA BATININ İTİBARI DA TEHLİKEDE

Yazısının sonunda, Libyalı muhaliflerin ülkenin uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istediklerini hatırlatan David Gardner’a göre, Libya’da tehlikede olan sadece bir despotun kaderi değil, Avrupa ve Amerika’nın bu ülke ile Orta Doğu’daki itibarı.

1282480cookie-check‘Avrupa, Türkiye’ye mesafeli despotlara yakın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.