Avrupa yabancı işçilerden kurtulmak istiyor

Değişik oranlarda da olsa, tüm Avrupa Birliği’nde işsizliğin artmasıyla birlikte, bu ülkelerde yaşayan, çalışan yabancı işçiler hedef haline geldiler.

Hükümetler düzeyinde hazırlanan programların amacı, yabancı işçileri memleketlerine göndermek.

İspanya’da hükümet yabancı işçilere yönelik olarak “Sizinkilerin yanına dön!” kampanyası başlattı. Son on yıl içinde beş milyon yabancı işçinin göç ettiği İspanya şimdi artık yabancılardan kurtulmak istiyor. Hükümetin ilan ettiği programa göre, eğer yabancı işçi memleketine dönmeyi kabul ederse, bir yıllık işsizlik priminin % 40’ını derhal, % 60’ını ise kendi memleketine döndükten bir ay sonra peşin alacak. Ama bunun karşılığında yabancı işçinin 3 yıl İspanya’ya geri dönmeyeceği yolunda bir belgeyi imzalaması gerekiyor. İspanya’da 3 milyon işsizden 400 bini yabancı. Bu işsiz göçmenlerin önemli bir kısmı da AB dışından gelenlerden oluşuyor. İspanya hükümeti bu programla 20 bin yabancının ülkesine dönmesini bekliyor, ama uzmanların tahmini, ancak 1-2 bin göçmen işçinin memleketine döneceği yolunda.

Benzer bir uygulama da Çeklerden geldi. Prag hükümeti, ülkede son zamanlarda sayıları hızla artan yabancı işçileri memleketine göndermek için programlar hazırlıyor. Çek hükümetinin özellikle Ukraynalı ve Vietnamlı yabancı işçilere önerisi, ülkesine dönmek için bedava uçak bileti ve bir defaya mahsus olmak üzere 500 Euroluk yardım. Prag’da yayınlanan verilere göre Çek Cumhuriyetinde yaklaşık 12 bin yabancı işsiz olduğu tahmin ediliyor. Çek hükümeti bu programla 2 bin yabancının ülkesine döneceğini umuyor.

Fransa’da geçtiğimiz yıllarda ülkedeki yabancıları memleketlerine kesin dönüş yapmak için teşvik etmişti. Sarkozy’nin işçişleri bakanı olduğu dönemde hükümet ülkesine dönecek işçilere 2000 euro vaat etmiş, ama başarılı olamamıştı.

İtalya ise kendini yabancılara karşı başka türlü savunmayı planlıyor. Roma hükümetinin gündeme getirdiği uygulamaya göre AB dışından ülkeye gelen göçmenler ikametgâh belgesi çıkarabilmek ve daha sonra da uzatabilmek için 100 Euro ödeyecekler. Yabancıların iş kurabilmesi kuralları ise daha katı: 10 bin Euroluk bir meblağın teminat olarak resmi makamların göstereceği hesaplarda bloke edilmesi gerekiyor. Resmi izne sahip olmadan çalışmanın cezası ise 5 bin Euro!
 
MACARİSTAN İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN: http://www.turkinfo.hu/index.php?oldal=hirek&&hiroldal=hirreszl&&adat=1228

1188130cookie-checkAvrupa yabancı işçilerden kurtulmak istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.