Avrupa’daki nükleer bombalar çekilmeli

İngiltere’nin ciddi gazetesi Financial Times’ta “Soğuk Savaş’ın nükleer mirasını sökme zamanı” başlıklı makaleyi kaleme alan ABD eski Savunma Bakanı Robert Mc Namara ve İngiltere’nin eski Savunma Bakanı Robin Cook NATO’ya çağrıda bulunarak silahların derhal sökülmesini istedi..


Cook ve Mc Namara, NATO’nun halen Türkiye, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda ve Belçika’daki üslerinde 400 kadar taktik nükleer bombası olduğunu belirterek NATO’ya şöyle seslendi:


“Sovyet tehdidi geçtiğine göre, ABD’nin Avrupa’da taktik nükleer silahlar bulundurmasının, kıtanın savunması açısından hiçbir anlamlı askeri rolü yoktur. Yol açacağı insani felaket göz önünde bulundurulduğunda, 26 NATO üyesinin, bu silahları kullanmak isteyeceklerini tasarlamak zor. Nükleer silahlar, NATO’nun sorun yönetimi ve sorunların önlenmesine yönelik küresel bir organizasyon olmasını öngören yeni rolüyle bağdaşmaz.”


İki eski bakan silahların çekilmesiyle tehlikeli bir dönemin de kapanacağını şöyle vurguladılar:


“ABD nükleer silahlarının kademeli olarak Avrupa’dan çekilmesi ve NATO’nun kalan taktik nükleer misyonlarının son bulması, Avrupa tarihinin tehlikeli bir dönemini kapayacaktır. Bu ayrıca soğuk savaş sonrası dünyada, NATO’nun rolünün değiştiğini de teyit edecektir.”


İLGİLİ YAZI: Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!


AÇIK GAZETE: Türkiye’nin eski savunma bakanları nerelerdesiniz?

781800cookie-checkAvrupa’daki nükleer bombalar çekilmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.