Avrupa’dan Rum Kesimi’ne 3’lü şamar

Fileleftheros,, “Üçlü Avrupa Şamarı – Avrupa Parlamentosu, Hükümeti, Barış İçin Ortaklık’la İlgili Tutumunu Gözden Geçirmeye Cesaretlendiriyor” başlığıyla yansıttığı, Brüksel çıkışlı haberinde, Rum Yönetiminin, Barış İçin Ortaklık’a katılım başvurusunda bulunmak istememesi dolayısıyla Avrupa’dan “üçlü şamar yediğini” bildirdi.

Gazete, Avrupa Parlamentosu’nun, Güney Kıbrıs’ı bir AB üyesi olarak Barış İçin Ortaklık’a üyelik başvurusunda bulunma konusundaki tutumunu gözden geçirmeye ve üye ülkeleri de (Türkiye kastediliyor), AB üyesi ülkelerin NATO üyesi olmalarını engellemek amacıyla veto kullanmaktan kaçınmaya çağıran raporu onayladığını yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın Avrupa’dan yediğini ileri sürdüğü “üçlü şamarı” şöyle sıraladı:

“1-Avrupa Milletvekili Yannakis Matsis’in önerdiği ihtilaf konusu değişiklik bariz oy çokluğuyla benimsendi.  285 üye olumlu, 269 üye olumsuz oy kullandı, 84 üye oy kullanmadı.  Söz konusu değişiklik ve ‘AB’nin güvenlik mimarisinde NATO’nun rolü’ raporunun tamamı, Kıbrıs hükümetini bağlamıyor. Hükümeti bağlamaması, Lefkoşa’nın Avrupa’dan ciro ettiği ve Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs hükümetinin Barış İçin Ortaklık’a üyelik başvurusunda bulunmayı reddetmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu yansıtan bir mesaj olmasını da değiştirmiyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin NATO’yla güvenlik anlaşması yapmamış tek AB üyesi ülke olduğunun, bunun da AB’nin, Barış İçin Ortaklık temelinde savunma ve güvenliğinden Kuzey Atlantik Paktı (NATO) lehine feragat etmesini havada bıraktığının hatırlatılmasında fayda var.

2-İkinci şamar, Kıbrıs hükümetinin oylama sonucunu savuşturmaktaki başarısızlığıyla ilgilidir ki bu muhtemelen; Lefkoşa’nın Avrupa Parlamentosu’na siyasi müdahale kabiliyetini de yansıtır. Gazetemizin edindiği bilgilere göre, Başkanlık, Dışişleri Bakanlığı’nı harekete geçirmiş, Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesini de sağlamıştı. Avrupa Milletvekilleri ile yapılan ve gazetemizin ele geçirdiği yazışmalar da göstergedir. AKEL mekanizmasıyla birlikte; Barış İçin Ortaklık’ın hararetli savunucusu olan EDEK de emsali görülmemiş bir dönüşle Avrupa milletvekillerinden raporun (değişikliğin) olumsuz oylanmasını talep etti. Genel hareketliliğe karşın sonuç Lefkoşa için tamamen olumsuz oldu.

3-Kıbrıs hükümeti için üçüncü olumsuz nokta, Avrupa Solu’nun; üye ülkelerin uluslararası örgütlere üye olup olmamakla ilgili egemenlik haklarıyla ilgili sunduğu değişikliğin olumlu oylanması çabasıydı.  Söz konusu değişiklik Avrupa milletvekillerinin 434 olumlu oyuna karşılık yalnız 193 olumsuz oy toplayabildi. Üye ülkelerin bu hakları ilgili sözleşmelerle sabit olduğundan bu sonuç beklenen bir şeydi. Bütün Kıbrıslı Avrupa Milletvekilleri de (Panayotis Dimitriu hariç) Avrupa Solu’nun söz konusu değişikliğine olumlu oy kullandı.”

Gazete, “Eşit Mesafe – Sorumluluklar Ortada – Avrupa Parlamentosu Oyunu Lefkoşa ile Ankara Arasında Paylaştırdı” başlığı altında ise, Avrupa Parlamentosu raporunun Kıbrıs meseleleriyle ilgili genel sonucunun; Avrupa-NATO diyaloğunun geliştirilmesindeki sorunlarla ilgili sorumluluğun Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında paylaştırılması olduğunu yazdı.

Gazete, bunun, gerek Güney Kıbrıs’a; Barış İçin Ortaklık’a katılımla ilgili tutumunu gözden geçirmesi çağrısından gerekse açıkça Türkiye’ye yapılan veto kullanmaması çağrısından, ayrıca “Kıbrıs- Türkiye sorununun AB-NATO işbirliğinin geliştirilmesini ciddi şekilde engellemeye devam ettiği gözleminden” açıkça anlaşılmakta olduğunu savundu.

1188740cookie-checkAvrupa’dan Rum Kesimi’ne 3’lü şamar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.