‘Avustralya aksanlı’ El Kaideci

Maskeli ve silahlı El Kaide sözcüsü, batı dünyasına savurduğu tehditleriyle değil, “aksanıyla” dikkat çekmişti. Militanın Avustralya aksanıyla konuştuğu akıcı İngilizce, Avustralyalı olduğu kanısı doğurdu. 

Maskeli kişi, El Kaide savaşçılarının Afganistan’da Amerikan askerleri ölüdrdüğünü, Haziran ayında bir Amerikan helikopteri düşürdüğünü, söyledi. Siyah kar maskeli ve otomatik tüfek taşıyan militan, “Siz bizi ölüdrdükçe biz de sizi öldüreceğiz. Siz bombaladıkça, biz de bombalayacağız” dedi. Militan, batı hedeflerine yeni saldırılar düzenleneceği tehdidi yaptı.

Video’nun yayınlanmasından sonra Avustralya istişhbarat örgütleri vıdeo görüntülerini incelemeye aldı.

BİR ZAMANLAR ŞEKER BİR ÇOCUKTU

Resmi bir açıklama yapılmamasına karşın Avustralya Federal Polisi’nin maskeli kişinin Mathew Stewart olduğuna inandığı ve Sunshine Coast’ta yaşayan ailesini ziyaret ederek görününün ona ait olup olmadığını onlara da sorduğu ileri sürüldü.

Eski bir asker olan Mathew Stewart’ın bir zamanlar arkadaşları arasında “şeker çocuk” olarak tanındığı, Doğu Timor’da Avustralya Barış Gücü askeri olarak görev yaptığı dönemde psikolojik rahatsızlık geçirerek ordudan ayrıldığı ve ailesdi ile 4 yıldır ilişkisinin bulunmadığı öğrenildi.

Mathew Stewart’ın Doğu Timor’da gaddarca işlenmiş cinayetlere tanık olduğu, psikolojik tedavisi sırasında intihar edebileceği endişesiyle 24 saat izlendiği kaydedildi. Avustralya İstihbarat örgütlerinin, Müslüman olan Mathew Stewart’ın 11 Eylül 2001 saldırısından kısa bir süre önce Afganistan’a gittiği ve El Kaide’ye katıldığına inanıyor. Amerikan ordusu, 2002 yılında Afganistan’da bir el Kaide kampına gerçekleştirdiği baskında, Mathew Stewart’ın kimlik kartını buldu.

29 yaşındaki Mathew Stewart’ın Sunshine Coast’ta emlak sektöründe çalışan annesi Vicki Stewart’ın videoda göçrülen kişinin oğlu olmadığını söylediği bildiriliyor. Aile’nin bir sözcüsü, Federal Polisi ajanlarının aileyi ziyaret ettiğini doğruladı ve polosin Vicki Stewart’a bazı fotograflar gösterdiğini söyledi. Yayınlanan haberlere göre Federal Polis, Mathew Stewart’ın ailesinden şüphelinin görüntü ve sesinin olduğu bir amatör video kasedini aldı. Polisin sesleri karşılaştırarak militanın Mathew Stewart olup olmadığını anlamaya çalışacak.

Ziyaret sırasında Vicki Stewart’ın polise “bu kesinlikle benim oğlum değil” dediği kaydedildi. Sözcü, “Stewart ailesi Federal Polise yardımcı olmak için her çabayı göstermekte ve 4 yıl önce ortadan kaybolan oğulları için yas tutmaktadır” dedi.

Öte yandan Mathew Stewart’ın arkadaşları, video’da görülen kişinin Mathew Stewart’a çok benzediğini söyledi. Mathew Stewart’ın en yakın çocukluk arkadaşı Adam Miechel, görüntüyü görür görmez kendi kendine “bu o” dediğini söyledi. Michael, Mathew Stewart’ın ailesinin, oğulları ortadan kaybolduktan bir yıl sonra, ortada bir ceset olmamasına karşın sembolik bir cenaze töreni düzenleyerek Mathew Stewart’ı gömdüğünü de kaydetti.
Başbakan John Howard, videoda görülen militanın Avustralyalı olduğuna inandığını söyledi. Videoyu inceleyen ordu uzmanlarının da, militanın elindeki tüfeği tutuş tarzına bakarak “asker kökenli olduğu” kanaatine vardıkları kaydedildi.

Mathew Stewart’ın ordudan bir arkadaşı ise, video’daki görüntünün “%85” Mathew Stewart’a ait olduğunu söyledi. Şu anda asker olan ve Güneydoğu Asya’da bir ülkede görev yapan asker, “Mathew Stewart üç yıl boyunca orduda benim en iyi arkadaşım oldu. Görüntüdeki kişi yüzde 85 Mathew Stewart” dedi.

FOTOĞRAF: Mathew

1112740cookie-check‘Avustralya aksanlı’ El Kaideci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.