Avustralya Başbakanı özür diledi

Rudd, Meclis’te düzenlenen ve 1930 ile 1970 arasında Çocuk Göçü Programı çerçevesinde Avustralya’ya gönderilen çocuklardan 900 kadarının da katıldığı törende yaptığı konuşmada, “Birçoğunuzun gidecek hiçbir yer ve kimseniz olmadan soğukta, aç ve yalnız bırakıldığınız geçmişten utanç duyuyoruz. İktidarda olanların kimsesi olmayanların kötüye kullanılmasına nasıl izin verdiğini düşünüp, utanç duyuyoruz” dedi.

1930-70 yılları arasında uygulanan politika nedeniyle İngiltere’den İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerine gönderilen 7 bin çocuktan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın da özür dileyeceği belirtildi.

Yetimhane ve bakımevlerindeki binlerce yoksul çocuk daha iyi bir yaşam vaadi ile çoğunluğu Kanada ve Avustralya olmak üzere İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerine gönderilmiş. Ancak çoğunluğu Avustralya’da olmak üzere çocukların çoğunluğu bakım kurumlarında unutulmuş, zorla tarım işletmelerinde çalıştırılmış ve kötü muameleyle yüzyüze kalmıştı.
Avustralya Başbakanı Rudd’un konuşması televizyondan canlı yayınlandı.

Rudd, daha önce de Avustralya yerlisi Aborojin ailelerden asimilasyon politikası çerçevesinde zorla alınan çocuklar için özür dilemişti. Aborojin çocukların devlet kurumları ve beyaz ailelerin yanında yerleştirildiği bu politika da 1960’ların sonuna kadar uygulanmıştı.

1224050cookie-checkAvustralya Başbakanı özür diledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.