AVUSTRALYA KISA KISA…

Victoria ve QLD büyüdü, NSW küçüldü…

Sydney, yaşama ve çalışma konusunda çekiciliğini kaybediyor Victoria ve Queensland, Avustralya’nın ekonomik bakımdan öncü rolünü NSW’nin elinden aldı. Avustralya İstatistik Bürosu verilerine göre Sydney’de ev fiyatlarının pahalı olmasının, iş ve ticaret yapmak isteyenleri bu şehirden uzak tuttuğunu ortaya çıkardı.

Büro verilerine göre Melbourne ve Brisbane, en hızlı nüfusu artan şehir olma ünvanını Sydney’in elinden aldı. Bu iki şehirde ekonomik büyümenin de Sydney’de daha hızlı olduğu ortaya çıktı. Geçen Haziran ayında NSW nüfüsu, bu güne kadar Avustralya nüfusunun üçte birinden fazlasına sahip olma özelliğini kaybetti.

Haziran nüfus rakamları, toplam nüfusun üçte birinden daha azının NSW’de yaşadığını gösterdi. Rakamların, NSW’nin ekonomik büyümesindeki yavaşlama, iş bulma olanaklarının daralması ve NSW’yi ziyaret eden turist sayısındfaki düşmenin sonucu olduğuna dikkat çekiliyor.

2004 yılı Haziran ayına kadar geçen son 3 yılda NSW’nin ekonomik büyümesi ortalama yüzde 2.5 ile, ülke ortalaması olan yüzde 4.5’un çok gerisinde kaldı. 2004 yılı Eylül ayına kadar geçen son üç yılda ise Avustralya’nın geri kalan kısmında nüfus artış oranı yüzde 1.4 olurken, nu rakam NSW’de yüzde 0.25’de kaldı. The Big Shift adlı kitabın yazarı ve demografi uzmanı Bernard Salt, “Sydney, Hobart’tan daha yavaş büyüyor. Bunun nedeni emlak fiyatlarıdır. İnsanlar, ev fiyatları nedeniyle  Sydney’e taşınamıyor. Bu nedenle Melbourne, Queensland ve sahillrdeki ucuz bölgelere gidiyor. Sözgelimi Victoria’da şehre 20 km uzaklıktaki Caroline Springs’de $300,000’e ev alabilirsiniz.

Freewayler şehre ulaşımı sorun olmaktan çıkarıyor. Sydney’de şehre 20 km uzaklıkta hiç bir yerde aynı fiyata ev bulamazsınız” dedi. 

Bracks yardımı sona eriyor…

İlk ev alanları desteklemek amacıyla Victoria Hükümeti’nin 2004 yılında başlattığı 5 bin yardım uygulamasına Haziran ayı sonunda son verilecek. Hükümet uygulamaya başlatırken bir yıllık süre sınırı koymuştu.

Yardımla, ilk evini alanlar Federal Hükümetin $7000 yardımı ile toplam $12000 yardım almış alıyordu.  Yine geçen yıl Stamp Duty’de yapılan değişiklikle emekli veya indirim kartı olanlar, evlerini değiştimek istedikleri takdirde 250 bin dolara kadar olan satışlarda stamp duty ödemiyor.  350 bin dolara kadar olan kısım için ise belli oranda indirim yapılıyor. Hükümet geçen yıl Land Tax (Arsa Vergisi)  konusunda da iki önemli değişiklik yaptı.

Daha önce hükümet değeri 150 bin dolara kadar olan arsalardan  vergi almıyordu. Bu miktar 175 bin dolara çıkarıldı. Bu miktar değerinde arsası olanlar vergiden muaf olacaklar. Diğer bir madde ise, arsa vergi oranları ile ilgili. Arsa vergileri daha önce yüzde 5 üzerinden veriliyordu. 2006-07 ve 2008-09 yılına kadar kademeli olarak şimdiki ödenen miktardan yani yüzde 5’den, önce yüzde 3.5, daha sonra ise yüzde 3’e düşecek.

***

Vize’den sadece 12 kişi yararlabilir…
Federal Hükümetin uzun 3 yıldan fazla süredir gözetimevlerinde tutulanlar için planladığı geçici oturma izninden önceki hafta açıklandığı gibi 120 değil, sadece 12 kişinin yararlanabileceği ileri sürülüyor.

Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone, yeni geçici vize konusunda yapılan çalışmaların sürdüğünü, vizeden kaç kişinin yararlanacağından emin olmadığını söyledi ve sadece 12 kişinin yararlanabileceği iddiasını reddetmedi. Vanstone, vizeden en fazla 100 kişinin yaralanabileceğini sandığını da sözlerine ekledi.
 
Mültecileri destekleyen grupların yanı sıra bazı Liberal Milletvekilleri de gözetimevlerinde tutulan mülteci adaylarının serbest bırakılması için hükümet üzerinde baskı uyguluyor.  

***

Milletvekili ağzını bozdu…
NSW Muhalefet Lider Yardımcısı Barry O’Farrell, NSW Parlamentosu Genel Kurul Salonu’nda oturum sırasında Meclis Başkanı’na kürsüden küfretti. Parlamento’da soru-yanıt bölümünde Meclis Başkanı John Aquilina’a “”f…ing joke” diye bağıran O’Farrell, daha sonra yaptığından dolayı özür diledi.

Barry O’Farrell, Meclis Başkanı’nın Muhalefet Lideri’nin konuşmasına iki kez müdehale etmesi üzerine konuşma kürsüsüne fırladı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Barry O’Farrell, “ağzımdan çıkana ben de şaşrdım. Bir  daha böyle bir şey olmayacak” dedi.

1102340cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.