AVUSTRALYA’DAN… Donna’yı kim öpecek?

Biz bu reklamcılara bulaşmak istemiyoruz ama onlar peşimizi bırakmıyor. Reflex’den sonra da bu çıktı. Resimdeki reklam panosu, geçen hafta Melbourne’da birçok tramvay durağına asıldı.

Ne diyor bu reklam?

Kebap yedikten sonra ağız kokunu Eclipse sakızıyla gidermezsen, Donna’yı (döner’den esinlenerek seçilmiş kadın ismi olduğu belli) öpemezmişsin.

Bir diğer deyişle, bu reklama göre döner ağızda öyle kötü bir koku bırakır ki, kimseye yaklaşamazsın! Çare, naneli Eclipse sakızı çiğnemek!

Şimdi bu bize yapılır mı!

Bu memlekette ağız tadıyla bir döner yiyemeyecek miyiz, allahaşkına?

Bir kere bu reklam doğru değil.

Biz Avustralya’da 35 senedir kebap yiyip, sonra da aslanlar gibi Donnalar’ı öpmüyor muyuz? Yalnız Donna değil, Elizabeth, Julia, Maria, Dorothy, önümüze kim gelirse… Hiç şikayet eden oldu mu?

Yoo…

“Erkek” bir millet olarak kadınlarla, özellikle de sarışın ecnebi kadınlarla aramız her zaman “balayı” tadında olmamış mıdır? Bunu kim inkar edebilir? Tamam. Sucuk yediğimizde bazıları yüzünü ekşitiyor. Ağızlarının tadını bilmemelerine veriyor, hoş görüyoruz.
Ama bu reklamda başka hinlikler var. Bana göre reklam, Türk erkeğinin döner yemek suretiyle kişisel “hygiene”e önem vermediğini de ima ediyor.

İşte bu tehlikeli.

“Metro erkek” çağında yaşadığımızı, “imajın” mühim olduğunu unutmamak  gerek. “Bize AIDS işlemez” diye düşünebiliriz, ama bu nedenle condom kullanmadığımızı her yerde söyleyemeyiz, değil mi? Eğer kabadayılık yapıp uluorta söylersen, Donna’yı unut! 

Buraya kadar olan bölümde, reklamın Avustralya’daki Türk erkekleri üzerinde olası olumsuz etkisini ele aldık. Bu kadar önemli olmasa da, döner sektörünü etkileyecek, reklamın diğer bazı potansiyel olumsuz yönleri de söz konusu.

Bir düşünün: Coni, komşunun kızına, iş ya da sınıf arkadaşına sırıl sıklam aşık. Bu reklamı görünce kızla buluşmadan hemen önce hiç döner yer mi?

Yemez.

“Ağzım kokar, dönerden uzak durayım” diye düşünmez mi?

Düşünür.

Coni bizim gibi “erkek” değil ki, aldırmasın. “Soğan erkeği” o.

Bu iş ciddi. Dönerciler bu ilana karşı ilanla yanıt vermeli.

Hem de aynı sloganı kullanarak:

“Eat kebab, kiss Donna. No worries*!”

No worries*= Avustralya İngilizcesi sokak ağzında “sorun değil” anlamına gelir.

FOTOĞRAF İÇİN TIKLAYINIZ LÜTFEN: Eclipse

1611390cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Donna’yı kim öpecek?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.