AVUSTRALYA’DAN… Teröre karşı mücadele

Bu laf beni oldum olası eğlendirmiştir. 11 Eylül’den bu yana Avustralya’da teröre karşı mücadelede yapılanlar ve alınan sonuçlara bakınca siz de eğlenceli bulacaksınız.

İşçi Partisi İç Güvenlik Gölge Bakanlığına göre 11 Eylül’den bu yana Avustralya’da iç güvenliğe 4 milyar Dolar harcandı. Sadece geçen mali yılda, anti terörizm görevlisi polis ya da ajan olarak 1000 kişi işe alındı.

İç istihbarat örgütü ASIO bütçesini yıllık 152 milyon Dolar’ı aştı. Bu paranın çok büyük bir bölümü, bu örgütün son yıllık raporuna göre Avustralya’daki İslami terörizmin yok edilmesi çalışmalarında harcandı. Sonuç mu?

Sonuç şu: 6 kişi tutuklandı. Bunlardan Jack Roche, hakimle anlaşıp 9 yıl cezayla kurtuldu. Gelecek yıl Mayıs ayında kuşlar kadar hür olacak. Diğer 5 kişi, “topluma yönelik bir tehlike oluşturmadıkları” kanaatine varıldığı için yine mahkemeler tarafından kefaletle serbest bırakıldı…

Söylemiştim, Teröre karşı mücadele işi çok eğlenceli bir iş.

***

“İktidar yorgunu” Liberal Parti’den dedikodular,,,

Bizim toplum İşçi Partilidir, biliyorum. Ama, Liberal Parti’yle hiç ilgilenmeme anlamına gelmemeli bu. Latham- Beazley; ya da Crean Beazley kavgası kadar, Costello- Howard çekişmesini izlemek de bana büyük keyif veriyor.

İktidardaki bir partide, hele hele, bu kadar uzun bir süre iktidarda kalmış; biraz da “iktidar yorgunu” bir partideki çekişme, “devlerin aşkı” gibi büyük olur.

Şimdi bu aşka biraz yakından bir göz atalım.

Hepimiz biliyoruz ki, Maliye Bakanı Costello, sabırla Başbakan Howard’ın emekliliğini ilan edeceği, ve başbakanlık koltuğuna oturacağı günü bekliyor. O günün ne zaman geleceğini o da bilmiyor. Bilmiyor, çünkü bunu başbakanla oturup konuşacak kadar başbakana yakın olan biri değil.

Meyveyi dalından zamanında koparmazsanız, tadı kaçar, çürümeye başlar. Costello da, o aşamaya geldiğini biliyor. Ya “şimdi” başbakan olacak, ya asla. Costello’nun önünde iki yol var: Bu güne kadar gösterdiği sabra sığınıp beklemek. Ya da Başbakan’a karşı, planlı bir “altını oyma” kampanyasına başlamak

Howard da bunu biliyor olsa gerek. Yoksa, Canberra koridorlarında kendisinin önümüzdeki Australian Day’de (26 Ocak) emekliye ayrılacağı söylentilerini başlatmazdı. Evet, Canberra’da herkes şimdi bunu konuşuyor: Başbakan 26 Ocak’ta siyaseti bırakıp, 2 Mart 2006’da emekli olacağını açıklayacak.

Bu söylenti, Costello’ya dişini sıkmasında yardımcı olabilir. Howard’da başı ağ-rımadan, parti içinde zirvede olan gücünü riske atmadan, siyasetteki son yıllarını gönül rahatlığıyla geçirebilir.

Gelecek yıl başındaki devir teslim, Liberal Parti içinde “kuşak değişimi” olacak. Beazley karşısında genç ve dinamik Costello’yu bulacak.

1611130cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Teröre karşı mücadele

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.