AVUSTRALYA’DAN… Yeni dünyanın sorunları eski

Victoria İşçi Partisi, naylon üyeler ve Steve Bracks…

İşçi Partisi (ALP) New South Wales ve Victoria Eyalet Şubeleri arasında önemli bir fark var. Victoria Şubesi, naylon üyeliklerle, usülsüzlük ve  çürümüşlüğe boğazına kadar batmış durumda. Aynı çürümüşlük NSW’de başka şekilde kendini gösteriyor. NSW’de İşçi Partisi’ni içten  içe kemiren şey, siyasallaştırılmış belediyeler. Belediye siyasallaştıkça, asli görevi olan hizmetten uzaklaşıyor.

Victoria’nın sorunu, İngilizce’de “branch stacking” olarak adlandırılan; şubelerin, gerçekte İşçi Partisi ile bir ilişkisi olmayan kişilerle doldurulmuş olması.  Bu kişiler ALP içindeki fraksiyon kavgalarının piyonu olarak kullanılıyor. Partiye aidat yatırmıyorlar (çünkü parti umurlarında değil). Partide kişisel çıkar peşinde olan kişiler, eşlerini, dostlarını hemşehrilerini partiye üye kaydedip, delege seçimlerinde fraksiyon şeflerinin istediği doğrultuda oy kullandırıyor. Bu sahte üyelerin üyelik aidatları fraksiyon şefleri tarafından ödeniyor. Etnik toplumlar, bu oyunda en çok istismar edilen grup ve maalesef “naylon” Türkiyeliler’in sayısı az değil.

Victoria ALP’de can derdine düşen sol fraksiyon, gücünü korumak amacıyla sağ kanadın naylon üyelerine karşı kampanya başlattı. Bu konu, geçen hafta sonunda yapılan Eyalet Konferansı’nın ana teması oldu. Konferans öncesinde bir bildiri yayınlayan sol kanadın şefi Senatör Kim Carr, Victoria ALP üyesi 14 bin kişinin yarısının, “naylon” olduğunu ileri sürdü.

Senatör’ün verdiği rakamın doğru olabileceğine inanıyorum. İşçi Partililerin verdiği bilgilere göre eyalet çapında neredeyse her mahallede (kağıt üzerinde) İşçi Partisi şubesi var. Bu şubelere aslında “üye mezarlıkları” demek daha doğru. Üyelerin hiç biri doğru dürüst üye olmadığı için, gerçekten aktif olan, düzenli etkinlik ve toplantılar yapan, partinin esenliği için çaba sarfeden şube sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.   Bizzat gözlerimle gördüm. Aktif şubelerdeki yaş ortalaması da, neredeyse 70! Gençler, İşçi Partisi’ni çoktan terk etmiş. Victoria’da Avustralya demokrasisinin temel unsuru ana muhalefet partisi, halkçı yaşlılar ve nayloncu etniklere kalmış durumda.

Sol kanadın naylon üyelere karşı başlattığı kampanya kamuoyunda yankı buldu. Herkesin yıllardır bildiği, ancak “böyle gelmiş böyle gider” diyerek fazla kurcalamadığı konu, bizzat parti üyeleri tarafından gündeme taşınınca, gerek Başbakan Steve Bracks, gerek Federal Lider Kim Beazley, konuya eğilmek zorunda kaldı.

STEVE BRACKS
Victoria Başbakanı Steve Bracks’ın bu makama oturması ardından gelen süreçte, başbakanın  halk nezdindeki popülaritesi çok yüksek seyretti.   Ama o dönem çok geride kaldı. Halkın sevgisi epey erezyona uğradı. Artık, Victoria Başbakanı’nın açıkça “yalancılığı” (yalan vaadde bulunmak anlamında değil, resmen yalan söylemekten bahsediyorum)  tartışılıyor.

Bracks’da, Federal Başbakan Howard gibi şanslı. Karşısında muhalefet yok. Liberaller’in lideri Robert Doyle, değil muhalefet liderliği koltuğunu doldurmak, kendi milletvekilleri tarafından ayağı her an kaydırılmayı bekliyor gibi davranıyor. Bracks mecliste o kadar güçlü ki, önümüzdeki seçimler hezimetle sonuçlansa bile, yine de iktidarda kalmayı başarabilir. 

1611210cookie-checkAVUSTRALYA’DAN… Yeni dünyanın sorunları eski

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.