Avusturya Türkiye’ye ‘ayrı statü’de ısrarlı

Avusturya’ nın etkin gazetelerinden olan Der Standard gazetesine konuşan Schüssel dönem Başkanlığı süresince yapıkları işten memmunluk duydularını belirterek Türkiye’nin AB sürecine de değindi.

Schüssel, Türkiye AB’ye üye olursa bile,  bu üyeliğin şimdiye kadar AB’ye üye olmuş olan ülkelerin üyelikleri ile  aynı konumda olmayacağının düşüncesinde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin üyeliği için başka stratejilerinin olduğunu vurgulayan Başbakan Schüssel “Türkiye’ye diğer üyelerden daha  farklı bir üyelik statüsü tanınacaktır“ diye konuştu. 

Schüssel, gazeteye Avusturya İş Piyasasının Türkiye’ye tümüyle açamayacaklarını ve Türkiye’yi Avrupa’ya yavaş yavaş adapte etmeyi plandıklarını açıkladı.  Türkiye’ nin AB üyeligi için son kararı referandumla halkın verecegini belirten Başbakan, “Türkiye’nin AB sürecinde yaşanan sorun Kıbrıs konusunda alınmış olan kararların Türkiye tarafından uygulanmasından vazgeçilmiş olmasıdır…“ dedi.

Schüssel,  Bulgaristan ve Romanya’ nın üyelik çalışmalarının hazırlıklarına başlandığını, bu ülkelerin  2007 veya 2008 yılında tam üye olacaklarını söyledi.

Öte yandan koalisyon hükümetinin küçük ortağı, Avusturya Geleceği İçin Birlik Partisi’nin (BZÖ) Genel Başkanı Peter Westenthaler 25 Haziran günü devlet televizyonu ORF’e verdiği demeçte “Türkiye’ nin AB üyeliğine kesinlikle karşı olduklarını“ söyledi…

DÖNEM BAŞKANLIĞI’NI BAŞARILI BULUYORLAR

Ayrıca Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de, 1 Ocak’tan bu yana üslendikleri AB DÖnem Başkanlığı çalışmaları değerlendirmesinde Avrupa ile Latin Amerika ve Amerika Zirvesi gibi iki büyük etkinliği başarıyla düzenlediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı ayrıca Dönem Başkanlığı boyunca  işkenceye karşı uluslararası görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Bakan Plassnik “Terörizmle mücadele sırasında bile olsa,  işkence yapılamaz” kuralının korunması gerektiğini belirterek AB Dönem Başkanlığının bitimi sonrasında da insan hakları konusunda çalışmalarını sürdüreceğini  ve bu konuda aktif politika yapaklarını dile getirdi.

Plassnik, Dönem Başkanlığı süresinde ülkesinin 15 ülke nezdinde 30 dan fazla idam cezasına karşı ve 15 ülke ile de  400’den fazla insan hakları ihlaliyle ilgili görüşmeler yaptığını açıklarken, bundan böyle de insan hakları konusuna hassas olacaklarını söyledi.

FOTOĞRAF: Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel

1131140cookie-checkAvusturya Türkiye’ye ‘ayrı statü’de ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.