Aydın Teker’den ‘aKabı’

Türkiye’deki modern dansın kurucularından olan Aydın Teker, “aKabı” adlı eseriyle Berlin’deki Berliner Festspiele’de 18 ve 19 Kasım saat 20:00’de dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

“aKabı”dan önce “Yoğunluk” adlı eserini Zürih’te Theater Spektakel’de sahneleyen ve “Özel Ödül” alan Aydın Teker, 1952 Ankara doğumlu olup 10 yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı’na başladı. Teker koreograflığa ilk adımını, “Ben, dansçı olmak için değil, koreograf olmak için yaratılmışım. Lise dönemimde tam dansı bırakacak iken, Almanya’dan gelen bir dans grubunu seyrettikten sonra gruba hayran kaldım ve orada dansçı değil de koreograf olmaya karar verdim… ” diye anlattı.

Sanatçı önce bursla Londra’da School of Contemporary, daha sonra ise New York’ta Japon koreograf Kazuko Hirabayashi’den ders aldı. 1988 yılında Türkiye’ye dönen Aydın Teker, önce İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda eğitim görevlisi, 1991 yılından bu yana da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Modern Dans Sanat Dalı Başkanı ve aynı zamanda da ders verdi.

aKabı koreografisine önce yüksek tabanlı bir ayakkabı giyen tek dansçı ile başladığını söyleyen Aydın Teker, aKabı’n fiziksel ve duygusal olarak çok uzun ve yoğun bir çalışma süreci geçirdiğini belirtti. Kostümler Ayşegül Alev, ayakkabılar Punto, yapım Bimeras (İstanbul), Alkantara (Lizbon) ve Spielzeiteuropa (Berlin). Dansçılar ise: Serap Meriç, Ayşe Orhon, Emre Olcay, Şebnem Yüksel ve Aydan Türker.


[email protected]  

1118520cookie-checkAydın Teker’den ‘aKabı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.