Azeri muhalefetinin mitingine izin yok!

Blok yetkilileri, blokta yer alan Müsavat, Halk Cephesi (AHCP) ve Demokratik Parti (ADP) yöneticilerinin bugün bir araya gelerek, 4 Kasım’da yapılacak mitingle ilgili son kararı almalarının beklendiğini kaydettiler.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’nin (YAP) son mitinginin 4 Kasım’da Galebe meydanında yapılması ise Bakü İcra Başkanlığı tarafından verilen izinle kesinleşti. Parti yetkilileri, mitingden sonra tanınmış sanatçıların katılacağı bir konser düzenleneceğini de kaydettiler.

SEÇMENLER SSCB KİMLİKLERİNİ KULLANABİLECEK

Öte yandan, bir süre önce geçerliliğini yitirdiği ilan edilen SSCB döneminden kalma kimliklerin oy verirken kullanılabileceği kararlaştırıldı.

MSK toplantısında, yeni kimlik kartları ve seçmen kartlarının yanı sıra eski Sovyet kimlikleri ve nüfus cüzdanlarını kaybedenlere verilen geçici kimlik kartlarından faydalanılmasının vatandaşların seçme hakkını kullanabilmesine imkan vereceği ifade edilerek, seçmenlerin adı geçen kimlik belgelerini kullanabileceğine karar verildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, vatandaşların yüzde 93’üne yeni kimlik belgelerinin ulaştırıldığı ifade edilse de basında yer alan haberlerde bu yeni kimlik kartlarını hala alamayanlarının sayısının çok daha fazla olduğu savunuluyor.

MSK toplantısında, seçim sürecinde sözlü veya yazılı olarak komisyona yapılan şikayetlerin en geç 3 günde yanıtlanmasını öngören tüzük maddesi de kabul edildi.

ADAY SAYISINDA AZALMA SÜRÜYOR

Parlamento seçimlerine milletvekili adayı olanların sayısında azalma sürerken, son olarak 9 kişinin adaylığı mahkeme kararıyla iptal edildi. Toplam aday sayısı 1593’e düştü. Seçim gününe kadar bu sayının daha da azalabileceğini ifade eden MSK yetkilileri, bugüne kadar toplam 470 kişinin adaylıktan çekildiğini veya adaylığının iptal edildiğini hatırlattı.

Seçim sürecini izlemek için akredite olan yabancı basın kuruluşları sayısının 54’e ulaştığını, akreditasyonunu tamamlayan 204 yabancı gazetecinin büyük çoğunluğunun da ülkeye geldiğini belirten MSK yetkilileri, daha önce oy verme gününe 10 gün kala sona ermesi gereken akreditasyon işlemlerinin yoğun ilgi nedeniyle yabancı basın mensupları için uzatıldığını belirttiler.

AGİT TÜRKİYE GÖZLEMCİ HEYETİ BAKÜ’DE

Seçimleri yaklaşık 600 kişilik gözlemciyle izleyecek olan AGİT bünyesinde çalışacak Türk gözlemci heyeti de Bakü’deki temaslarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanlığı temsilcileriyle öğretim görevlileri ve akademisyenlerden oluşan 50 kişilik gözlemci heyeti, seçim gününe kadar AGİT tarafından düzenlenen çeşitli eğitim semineri ve tanıtım toplantılarına katılacak.

Ülkedeki demokratikleşme çalışmalarını yakından izleyen AGİT’in gözlemciler aracılığıyla elde edeceği bilgiler ve konuya ilişkin açıklamaları, seçimin uluslararası platformlarda geçerli ve saygın kabul edilebilmesinde önemli rol oynayacak.

AGİT, bundan önceki açıklamalarında, “seçim süreçlerinde çeşitli yasadışı uygulamalar, usulsüzlükler tespit edildiği ve uluslararası standartların karşılanmadığı” yönünde görüş bildirmişti. BAKÜ (A.A)

1117450cookie-checkAzeri muhalefetinin mitingine izin yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.