Bağdat güvenlik çemberlerine bölünecek…

The Independent gazetesi, baş sayfasında Amerikan ordusunun Bağdat’la ilgili yeni güvenlik planının ayrıntılarına yer verdi.


Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in imzasını taşıyan, “Böl ve Yönet” başlıklı haberde, Bağdat’ın kimlik kartlarıyla girilebilecek onlarca farklı bölgeye ayrılacağı öne sürüldü.


Fisk’in değerlendirmesi şöyle:


“Amerikan Başkanı George Bush’un takviye asker gönderme kararına rağmen önü alınamayan direnişçi saldırılarını durdurmak için Bağdat’ta geniş kapsamlı bir güvenlik operasyonu yapılacak. Bu çerçevede, kentin 89 idari biriminden yaklaşık 30’u güvenlik çemberine alınacak. Bu bölgelere sadece yeni çıkarılacak kimlik kartları olanlar girebilecek.”


Haberde bu sistemin geçmişte, Fransızlar tarafından Cezayir’de, İsrailliler tarafından Filistin topraklarında ve Amerikalılar tarafından Vietnam’da denendiği ve tümünde başarısız olunduğu da aktarıldı… Haberde söz konusu planının Bağdat’ta asayişin sağlanmasının ötesinde hedefleri de olduğu da şöyle belirtildi:


“Plan uyarınca Bağdat’ın güney ve doğusunda beş tümen görevlendirilecek. Bu, 40 bin asker anlamına geliyor. Tümenlerden üçü Bağdat’la İran sınırı arasındaki bölgede konuşlandırılacak. Nükleer programı nedeniyle İran’a olası bir Amerikan ya da İsrail saldırısı durumunda Tahran, sınırlarında büyük bir Amerikan gücü bulacak.”

801640cookie-checkBağdat güvenlik çemberlerine bölünecek…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.