Bağdat’ta operasyon hazırlığı

Karargâhın açılması, yeni güvenlik planının hayata geçirilmesi yolunda ilk adım olarak görülüyor. Amerikalı yetkililer, operasyonun tarihini açıklamıyorlar, “Çok yakında” demekle yetiniyorlar.

Bağdat’ta Cumartesi günü bir pazaryerini hedef alan saldırıda 130 kişinin ölmesinden sonra operasyona bir an önce başlanması yolundaki çağrılar artmıştı.

Yetkililer, söz konusu operasyon için binlerce Amerikalı ve Iraklı askerin hazır olduğunu, fakat bu sayının zaman içinde katlanarak artacağını ve direnişçilerle milis güçleri üzerinde baskı kurulacağını söylüyorlar.

Irak ordusuna danışmanlık yapan bir Amerikalı yarbay Doug Heckman, söz konusu operasyonun Bağdat’ta şimdiye kadar düzenlenenlerin en büyüğü olacağını ancak başarılı olup olmadığını görmenin aylar alacağını söyledi.

Bağdat’ta oluşturulan komuta merkezinin başında Iraklı bir general olacak.

Operasyonla Irak ve Amerikan güçlerinin, kenti militanlardan ve yasa dışı silahlardan arındırması amaçlanıyor. Şimdiye kadar düzenlenen operasyonlarda şiddetin önü alınamamıştı.

Amerikalı yetkililer, Bağdat’a asker sevkıyatının süreceğini hatırlatarak operasyondan hemen sonuç alınmasının beklenmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

Bu arada Irak’ta cumhurbaşkanı yardımcılarından Tarık el Haşimi, ABD’nin Bağdat’a asker konuşlandırma sürecini hızlandırması gerektiğini söyledi. El Haşimi, Bağdat’ta şiddeti önleme yolunda daha önceki girişimlerin yeterli muharip bulunmaması nedeniyle başarısızlığa uğradığını savundu. (BBC)


 

1145700cookie-checkBağdat’ta operasyon hazırlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.