Başkanların Siteleri

Büyük merakla başkanların web sitesini beklemiş olmakla birlikte bu siteleri bir türlü görmek kısmet olmadı. Seçim sırasında yapım aşamasında yazan sitelerde şimdi ise “403-Forbidden : Access is denied. You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.” Türkçe’ye çevirecek olursak “403-Yasak : Erişim engellendi. Bu klasörü görüntülemek için izniniz yok”

Bu hata mesajının aynı anda; diğer hinterland belediye başkanlarının sitelerinde de görülmesinin bir tesadüf olmadığı düşüncesine kapıldık ve bir araştırma yapınca, tüm sitelerin aynı firma tarafından tescil edildiği, sitenin yapılması için işin o firmaya verildiği ama ne hikmetse 8 aydır sitelerin tamamlanmadığını öğrendik. Ödeme alınmadığı için mi, yoksa başkanların vazgeçmesinden dolayı mı, ya da bir ihmal sonucu mu başkanların siteleri bu durumda bilmiyoruz ancak her ne olursa olsun Kayseri için önem taşıyan bu insanlara ait sitelerde “Erişim Engellendi” tarzında bir mesajın bulunmasını hiç de doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz.

Öte yandan, bu araştırmaları yaparken şöyle bir durumu da fark ettik. Eskiden belediye sitelerinin adresi belediyeismibld.gov.tr şeklinde iken, artık belediyeismi.bel.tr şekline dönüştü. Bu konuda kararı elbette Türkiye’de TR uzantılı alan adlarıyla ilgili düzenleme yetkisine sahip tek kurum olan “ODTÜ’ye bağlı nic.tr” vermiştir ancak arama motorlarında halen eski sitelerin çıktığını düşünerek bu 2 adresi aynı anda korumak da belediyelerin görevidir düşüncesindeyiz. Bu konuda gerekli hassasiyeti Kayseri Belediyesi göstermişken, birçok belediye eski adresini kapatmıştır. Bu arada bu yazıyı yazarken incelediğimiz, “Zirvede 10 Yıl” Dergisini ve “2008 Faaliyet Raporu”nu da beğendiğimizi ifade etmeden geçmeyelim. Her şey çok güzel ancak HTML tabanlı olmasını yani güncelleme için bir panel bulunmayan alt yapıda olmasını da yadırgadığımızı ifade etmeliyiz. Elinde bunca imkan olan belediyenin web sitesinin daha rahat güncellenmesi için gerekli alt yapıya kavuşturulmasını temenni ediyoruz. Belki bu temennimiz yerine geldiğinde, bir de “Gelişmelerden Haberdar Et” düğmesi eklenir de, belediye faaliyetleri otomatik olarak e-posta adresimize gelir. Bu da belediyenin yeni bir hizmeti olur.

Başkan sitelerinden, belediye sitelerine geçtik izlenimi verdiğimin farkındayım. Ama yeri geliyor, hemen düşüncelerimi aktarıyorum. Geçtiğimiz aylarda, billboardlarda Melikgazi Belediyesi’nin reklamlarını gördüm. Bu reklamları benimle birlikte sizler de görmüşsünüzdür. “Tıkla Konuş” yazıyordu. Ben de hemen denemeye karar verdim, tıklasam konuşsam ne güzel olur diye. Seçimlerin olduğu sıralarda da denedim, yine çalışmıyordu. Tıklıyorsun ama konuşamıyorsun. Reklamları ilk gördüğüm sıralarda duyduğum mutluluk, bu gelişmeyi yaşadığımda hüzne dönüştü. Bir de üstüne “Canlı Yayın” linkine tıklayıp, canlı olarak izlemeye de muktedir olamayınca, üzülmemin de boşa olduğunu anladım. En azından bu yazıyla sizinle paylaşırsam, belediye bilgi işlemlerinin daha hassas davranmasına vesile olacağım ümidini taşımaya başladım. O ümitle yazıma devam ediyorum.

Kocasinan Belediyesi’ne ait sitede en beğendiğim özellik, “Sanal Tur” oldu. Panoramik görüntüler sayesinde, Kayseri hasreti taşıyan hemşerilerimize güzel bir hizmet sunulmuş olur. Hatta, üç belediye bu çalışmayı ortak yapmalı düşüncesindeyim. Çünkü, diğer birçok şehirdeki semt kavramının Kayseri’de olduğunu söylemek imkansız. Panoramik görüntülerle beğendiğimiz, Kocasinan Belediye sitesinde “Resim Galerisi” ismi verilen bölümde sadece başkana ait fotoğrafın olmasını ise yadırgadık. Aslını söylemek gerekirse bu bölümde binlerce fotoğraf görmeyi düşünmüştük.

Bu arada, www.incesu.bel.tr yazdığınızda karşınıza çıkan siteye siz de şaşırmayın, hazırlıklı olun. Bu alan adını kullanmak istemediği için, incesukasabasi.com adresine yönlendirilmiş olan incesu.bel.tr adresinin Kayseri İncesu Belediyesi tarafından kullanılması için yetkili makamların gerekeni yapmasını öneriyoruz. Şuna inanıyorum ki, eğer İncesu Belediyesi talep ederse, ODTÜ nic.tr bu alan adını gerçek sahibine geri verecektir.

Sonuç olarak, teknolojinin bir hayat tarzı olduğu bu dönemde, tüm başkanlarımızın ve resmi kurumların bu konuda daha fazla hassasiyet gösterdiği günlere kavuşmak dileğiyle, yazımızı bitiriyoruz.

[email protected]

743970cookie-checkBaşkanların Siteleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.