Bakanlık kıyıların tabiatını bozuyor!

“Tabiat parkının ne olduğunu bilmeyen ve tabiat parkı statüsü verilen yerlerin tabiatını bozan bu bakanlığın özellikle kıyı kumullarından elini çekip kıyı kumullarındaki tabiat parklarını iptal etmesi en doğru karar olacaktır” dedi.

184 TABİAT PARKININ 20’Sİ KIYI KUMULU
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan tabiat parklarına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Gazi Ün. Fen-Ed. Fak. Biyoloji Böl. E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Uslu, Türkiye’deki 184 tabiat parkından 20 tanesinin kumullardan oluştuğunu dile getirdi. Türkiye kıyılarına yayılan tabiat parkı niteliğindeki kumulları sıralayan Uslu, Adana’da Karataş ve Kumluk, Antalya’da Alanya-İncekum ve Kumluca-Mavikent, Aydın’da Didim ve Tavşanburnu, Balıkesir’de Ayvalık ve Sarımdaklı, Edirne’de Keşan ve Gökçetepe, İstanbul’da Beykoz, Elmasburnu, Çatalca, Çilingoz, Sarıyer ve Marmaracık Koyu, İzmir’de Seferihisar ve Ekmeksiz Plajı, Mersin’de Anamur Pullu-1, Pullu-2 ile Erdemli ve Talat Göktepe, Muğla’da Datça, Kovanlık, Fethiye, Katrancı Koyu, Fethiye, Kıdrak, Fethiye, Küçük Kargı, Fethiye, Ölüdeniz Kumburnu ve Sinop merkezde bulunan Hamsilos gibi alanların korunmadığını öne sürdü.

‘TABİAT PARKLARINDA BUNLARIN HİÇBİRİ YAPILMIYOR’
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın söz konusu tabiat parklarını tesis ederken, “Bunların hangi yaşam ortamlarına (ekosistem) ve ortamlara (habitat) sahip olduğunu, hangi bitki topluluklarına ve endemik bitki topluluklarına sahip olduğunu, hangi bitki türlerine ve endemik bitki türlerine sahip olduğunu, hangi hayvan türlerine ve endemik hayvan türlerine sahip olduğunu, tabiat parkı tesis edildiğinde biyolojik zenginliğinin ne olduğu ve uzun yıllar süren sözde korumadan sonra ne şekilde değiştiğini, olumlu veya olumsuz değişikliklere göre ne gibi tedbirler alındığını, hangi bilimsel ekipler veya komisyonlarla takip edildiğini ve her tabiat parkının bilimsel sorumlusunun kim olduğunu belirtmiyor” görüşünü savunan Prof. Dr. Turhan Uslu, “Çünkü bunların hiçbiri yapılmıyor” dedi.

‘BAKANLIĞIN GÖREVİ TABİAT PARKLARINDA PLAJ İŞLETMEK DEĞİL’
Değerlendirmesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kendi hazırladığı yönetmelikteki koruma esaslarına uymadığını da öne süren Uslu, şunları kaydetti: “Fethiye, Ölüdeniz’de fotoğrafında görüldüğü gibi buralara sayı saymadan ziyaretçi alıp para kazanmak istemekte. Bakanlık tabiat parklarındaki korumayı Ölüdeniz fotoğrafındaki gibi yapmakta. Parka ne kadar çok insan girerse o kadar iyi olur mantığı ile hareket etmekte. Bakanlığın görevi Türkiye’de tabiat parklarında plaj işletmek değildir. Tabiat parklarını korumak için bazılarında olduğu gibi anlamsız gösterişte giriş kapıları yapmak ile olmamakta.”

‘TÜRKİYE’DE KIYI KUMULU KATLİAMI DURDURULMALI’
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın tabiat parkının ne olduğunu bilmediğini ve tabiat parkı statüsü verilen yerlerin tabiatını bozduğunu öne süren Prof. Uslu, “bakanlığın özellikle kıyı kumullarından elini çekip kıyı kumullarındaki tabiat parklarını iptal etmesi en doğru karar olacaktır. Çünkü tabiat parkı olan kumulların plaj olarak işletilmeye değil, korunup onarıma gereksinimi bulunmakta. Türkiye’nin derhal kıyı kumullarını nasıl koruyacağını ve jeomorfolojisi ve biyolojik çeşitliliklerini onaracağını tespit etmesi gerekiyor. Kısaca Türkiye’de kıyı kumulları katliamının durdurulması gerekiyor” görüşünü savundu.

Prof Rr Turhan Uslu

Prof Rr Turhan Uslu(ya göre Fethiye deniz’deki manzara tabiat pparkı statusundeki kuyu kumullarının durumunu ortaya koyuyor

Alanya İncekum, tabiat parkı statusundeki kuyu kumullarından biri

ANTAYA KUMLUCA’DAKİ KUMULLAR KONUT VE TARIM ALANI AÇMAK İÇİN YOK EDİLİYOR

1567640cookie-checkBakanlık kıyıların tabiatını bozuyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.