‘Bakteriyel Menenjit’ paniği

Ülkenin Czarny Dunajec bölgesinde düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı eğlence partisinin 26yaşındaki adı açıklanmayan müzik DJ’yi, yüksek ateş, şiddetli başağrısı, halsizlik ve iştahsızlık şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan DJ’e ‘bakterial menenjit’sonucu kan zehirlenmesi teşhisi koyuldu. DJ, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.  

Genç DJ’in bacterial menenjitten öldüğü haberini alan ailesi ve arkadaşları paniğe kapıldı. DJ‘le direk temas kurdukları anlaşılan 156 kişi hastanelere akın etti. Yetkililer, DJ ile direk temas kuran kişilerin sağlık kontrolünden geçirilidiğini açıkladı.
 
DÜNYADA SORUN

Diğer yandan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sahra altı Afrika’da son iki ayda bin 670 kişinin menenjitten öldüğünü bildirdi.

WHO’dan yapılan açıklamada, salgını kontrol altına almak için Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüyle birlikte Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Uganda’da aşılama kampanyası başlatıldığı belirtildi.
 
Hastalığın rastlandığı bu dört ülkede 1.5 milyon kişinin aşılanmasının hedeflendiği, ancak evlerinden olan çok sayıda kişi ve ulaşılması zor yerlerde yaşayanların bu konuda sorun oluşturduğu kaydedildi.
 
Öksürme ya da hapşırma yoluyla da geçebilen menenjit, hastalıktan mustarip kişilerin yüzde 5-10’unda ölüme neden olabiliyor.

MENENJİT?

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilemezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon olarak biliniyor. Hastalığa yakalananların yüzde 95’i 5 yaş altındaki çocuklar olup kalabalık ortamlarda bulunan çocuk ve erişkinler daha fazla risk taşıyor. Bazı virüs türleri de daha hafif bir menejit taplosuna yol açabiliyor ancak, bacterial menenjiti tıbbi olarak acil müdahale gerekiyor…

1150860cookie-check‘Bakteriyel Menenjit’ paniği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.