Bağlantısızlar’dan İran’a tam destek

Fidel Castro’nun geçici olarak devlet başkanlığını devrettiği kardeşi Raul Castro, zirvenin kapanışında, zirve çalışmalarını ”mükemmel” olarak değerlendirdi.

RAUL CASTRO EV SAHİBİYDİ

Mevcut uluslararası durumun Bağlantısızlar Hareketinin geleceği için çok ciddi tehditler içerdiğini söyleyen Raul Castro, 56 devlet ve hükümet başkanının bir araya geldiği zirvede biri nihai deklarasyon olmak üzere 5 belgenin anlaşmayla kabul edildiğini ilan etti.

Lübnan, Filistin davası, İran’ın nükleer programına bağlı gerginlikler, zirvede kabul edilen belgelere konu teşkil ederken, Bağlantısızların, ülkelerin, barışçı amaçlarla nükleer program geliştirmeye hakkı olduğundan yola çıkılarak Tahran’a destek verdiği de belirtildi.

Venezuela, Bolivya ve Küba’ya da destek veren Bağlantısızlar, nihai deklarasyonda, Venezuela’nın istikrarına zarar verdiği gerekçesiyle ABD’yi kınadı.

Deklarasyonda, Venezuela ve Küba’da istihbarat ve casusluk çalışmalarına hız veren ABD eleştirildi ve metne eklenen bir paragrafta, Bolivya halkı ve hükümetine Bağlantısızların destek ve dayanışması vurgulandı.

ABD’nin Küba’ya 1962’den bu yana uyguladığı ambargonun da eleştirildiği deklarasyonda, ABD’nin Küba halkına zarar veren son dönemdeki propagandalarına karşı çıkıldığı da ifade edildi.

BÜYÜKLERLE BAŞI DERTTEKİ LİDERLER

118 Bağlantısızlar üyesi, Lübnan’a savaş açan İsrail’i sert biçimde kınadı ve Filistin davasına desteğini güncelledi.

Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, 118 üyeli hareketin, ABD ve onun müttefiklerinin hakimiyetini, tek kutuplu dünya düzenini reddettiğini açıkladı.

Roque, 45 yıl önce kurulan hareketin, 1979’dan bu yana ilk kez Havana’da yapılan 14. zirvesinde yeniden canlılık kazandığını belirtti.

Zirvenin dikkat çeken olaylarından biri de Kuzey Kore’nin, caydırıcı güç olarak nükleer bombaya sahip olduğunu, ancak müzakerelere dönmeyeceğini açıklamasıydı.

Zirvede Kuzey Kore’yi temsil eden Kim Yong Nam, ülkesinin nükleer silahlara sahip olduğunu, ancak Amerikan yaptırımı ya da baskıları altında silahsızlanmasıyla ilgili müzakere etmeyeceğini bildirdi.

Zirve ayrıca, Pakistan ile Hindistan arasındaki tarihi buluşmaya evsahipliği yaptı. İki ülke, Keşmir konusunu ele almak üzere yeniden müzakerelere dönme kararı aldı.

Zirvede kabul edilen nihai bildiride, terörizm kınanırken, zirvede temsil edilen Afganistan ve Irak hükümetlerine destek verildi.

Afrika, Asya ve Latin Amerika’dan gelen temsilcilerin, Bağlantısızların uluslararası bir ağırlığı olması için ısrarcı olduğu da belirtildi.

Zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir mesaj gönderdi.


CASTRO ZİRVE’YE KATILAMADI

Putin, mesajında, ”Bağlantısızlar Hareketinin uluslararası ilişkilerde modern bir mimarinin kilit unsurlarından biri olduğunu” ifade etti.

Putin, Bağlantısızlar ile Rusya arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini de talep etti ve ”Rusya Federasyonu ile Bağlantısızlar, dünyanın kaderi hakkında ortak sorumluluğu paylaşmaktadır” ifadesini kullandı.

Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud da ülkesinin, İsrail ordusunun yenilmezlik efsanesini yıktığını söyledi.

Lahud ”Dünyanın en güçlü ordularından biriyle 34 gün karşı karşıya kalmaya muktedir olduk” dedi. (BBC)


 

1136770cookie-checkBağlantısızlar’dan İran’a tam destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.