Balinalar için şileplere hız sınırı geliyor

Federal “Ulusal Amerikan Okyanus ve Atmosfer Dairesi”, NOAA, liman girişleriyle kıyı boyunca hızını düşürmeyen şilep ve gemileri balina ölümlerinden sorumlu tuttu.

NOAA, Federal hükümetten tüm büyük tonajlı gemilerin hız sınırına uymasını kurala bağlamak üzere yasa çıkartmasını istedi. Bilim çevrelerenin raporlarına göre, ABD kıyılarında balina sayısı son 5 yılda yarıdan fazla azalarak, 300’ün altına düşmüştü. Tonajlı gemiler, balina sürüleri arasına dalarak, çarpma yoluyla bu deniz memelilerini öldürüyor.

Şilepler, ağır tankerler ve gemilerin balina sürülerine aldırmaksızın yol almasını, karayolunda hayvan sürülerine çarpmakla eş tutan NOAA, bu deniz araçlarına 10 Knot ( yaklaşık saatte 18 kilometre) hız sınırı konmasından yana olduğunu duyurdu.

Bu sürat, denizyolu şirketlerinin işine gelmiyor. NOAA’nın hız sınırlamasına karşılık, bir çok ticari taşımacılık kuruluşu 1O knot’luk hızın para kaybına yol açmasından duydukları kaygıyı dile getirdi.

Kuzey Amerika balinaları beslenme sahası olarak kıyıya yakın alanlarda bulunuyorlar, şilepleri bir tehlike olarak göremediklerinde aralarında yüzerek dolaşıyorlar. Sadece 2005 yılında rapor edilmiş 100’den fazla balina şilep darbesiyle ölerek, kıyıya vurmuştu.

 

1131120cookie-checkBalinalar için şileplere hız sınırı geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.