‘Balinayı tatbikat şaşırttı’ iddiası

Thames nehrinin Londra bölümünde görülen ve yeniden denize kavuşturulma çabalarının başarısız olması sonucu ölen gagalı balinanın, İngiliz Deniz Kuvvetleri’nin atış talimleri ve gemilerdeki radar sistemleri yüzünden oryantasyon bozukluğu yaşayıp yolunu kaybetmiş olabileceği öne sürüldü.


Denizbilimciler ve hayvan haklarını savunmak üzere kurulmuş sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, deniz kuvvetleri komutanlığının yarattığı patlamalar ve gemilerdeki güçlü radar sistemlerinin, hayvanlar üzerindeki etkilerinin kesin olduğunu bildirdi.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, suçlamalar üzerine savaş gemilerinden HMS Grafton’ın geçen cuma akşamı bölgede bir gösteri yaptığını, PMS Severn’inse Kuzey denizinin Belçika’ya yakın bölümünde bulunduğunu belirterek, çok açıkça olmasa da balinanın ölümünden sorumlu tutulamayacakları mesajını verdi.


Sözcü, gemilerdeki radar sistemlerinin güçlü olduğunu da bildirdi, ”ancak bunların hayvanlarda oryantasyon bozukluğu yaratacak güçte olduğunu sanmıyoruz” diye konuştu. Buna karşılık Thames’ın denize en çok yaklaştığı Kent bölgesi halkıysa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için araştırmalar yapan QinetiQ adlı şirketin sürekli büyük patlamalar gerçekleştirdiğine dikkati çekti.


Bölgede yaşayan 65 yaşındaki Tony Wilkinson, Qinetiq’in geçen hafta boyunca sürekli kontrollü patlamalar yarattığını, bu yüzden camlarının çatladığını, duvarlarının sallandığını anlattı.  QinetiQ’ten yapılan açıklamadaysa deniz altındaki canlıları etkileyecek düzeyde patlamalar yaratılmadığı savunuldu.

787300cookie-check‘Balinayı tatbikat şaşırttı’ iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.