Bankalar faiz indirimini yansıtmıyor

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times da bu etkinin beklendiği kadar büyük olmayacağını öne sürdü. The Times gerekçesi şöyle açıkladı:


“Bankalara borçlanan yüz binlerce kişi, dünkü faiz indiriminden tam olarak yararlanamayacak. Zira birçok banka, bir puanlık indirimi müşterilerine yansıtmayı reddediyor. Örneğin İngiltere’nin en büyük konut kredisi veren kuruluşu Halifax ‘hükümetin kurtarma paketi çerçevesinde vergi mükelleflerinin milyarlarca sterlini kasasına girmişti’ faiz oranını sadece yüzde 0,25 indirmekle yetindi.”


“Faiz indiriminin konut kredisiyle ev alanlar için iyi bir haber” olduğunu belirten The Independent de ön sayfasında, bir puanlık faiz indirimi sonrası tabloyu şöyle özetledi:


“HÜKÜMETİN ÇARESİ TÜKENİYOR MU”


“İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını son 57 yılın en düşük seviyesine indirdi. Ancak sterlinin değer kaybı ve ev fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. İşini kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi ekonomik darboğazı aşmaya çalışan hükümetin cephanesi mi bitiyor?”


The Independent bu soruya başyazısında şu yanıtı verdi:


“Merkez Bankası’nın faiz oranlarını bir puan indirme kararının tek bir amacı vardı: Borçlanma maliyetlerini azaltmak ve resesyona doğru gidişin hızını kesmek. Resesyonun tam bir ekonomik buhrana dönüşme riskini gören Merkez Bankası, enflasyon ile ilgili kaygılarını bir kenara bırakarak ekonomiyi bir an önce canlandırmayı seçti.


Bu aslında borçlananlar için iyi bir gelişme. Hükümetin vergileri düşürme kararıyla birleşince, yoksullara destek artmış olacak. Ayrıca bankaların da nakite ihtiyacı olan iş yerlerine ve yardıma ihtiyacı olan, konut kredisi almış İngilizlere anlayışlı davranması sağlanacak.


Ancak sorun daha çok diğer tarafta, yani borç verende. Şimdiye kadar gözardı edilmiş olabilirler, ancak uzun vadede ekonominin yeniden büyümeye başlaması için kredi kullandıran kuruluşlara ihtiyaç olacak.”

818670cookie-checkBankalar faiz indirimini yansıtmıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.