Barzaniyi eleştirdi, 30 yıl hapis yedi

Qadir’in kız kardeşi Gelawej Xan tarafından Kürt Haber Ajansı ANF’ye yapılan açıklamada, iki ay önce tutuklanan kardeşinin geçtiğimiz günlerde apar topar mahkemeye çıkarılarak Güney Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani aleyhinde uygun olmayan yazılar yazdığı gerekçesiyle  tek celsede 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
 
Gelawej Xan, kurdeşinin Avusturya vatandaşı olması nedeniyle harekete geçmesi için Viyana makamlarında girişimlerde bulunacağını bildirdi.      
 
‘UYGUN OLMAYAN’ YAZIYA CEZA

Erbil Mahkemesi,,Qadir’i, “Barzani ailesi ve mücadelesine saygısızlık” yapmakla suçlayarak, duruşmada karara vardı. Bölge Hükümeti’nin yasalarına göre Qadir’in alenen suç işlediğini öne süren mahkeme, Kürt öğretim görevlisinin “uygun olmayan” yazılar kaleme aldığı görüşünü savundu.

 Dr. Kemal Seid Qadir’in kız kardeşi Gelawej Xan, mahkemenin kararını öğrendiklerinde şoke olduğunu söyledi. Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan Xan, Qadir’in Avusturya vatandaşı olmasından dolayı Viyana’daki yetkililer nezdinde harekete geçtiklerini ifade etti.

Avusturya hükümetinin devreye girmesini beklediklerini belirten Gelawej Xan, “Kardeşimin yaptığı sadece yazı yazmak ve fikirlerini dile getirmek. Ancak yıllar sonra kendi ülkesine dönüyor ve 30 yıl gibi ağır hapis cezasına çarpıtılıyor. Dünyanın neresinde görülmüş; hiçbir öne soruşturma, araşıtırma ve savunma yapılmadan bir davayı sonuçlandırmak” şeklinde konuştu.

CEZAEVİNDEN MEKTUP YOLLADI

Bu arada Dr. Kadir, Hewler’de tutulduğu gözaltı merkezinden bir mektup yolladı. Bir Kürt Sitesinin  internet sayfasında yeralan mektubunda Dr. Kemal Seid Qadir, 23 Ekim’de Erbil’de silahlı kişiler tarafından tutuklandığını belirtiyor. Bu kişilerce hiçbir şey söylenmeden kaçırıldığını bildiren Dr. Qadir, halen tutukluluk sebebini bilmediğini dile getirdiiyor.

Bir süre önce KDP adına konuştuğunu belirten Nejad Mufti adlı bir avukat tarafından ziyaret edildiğini bildiren Dr. Kemal Seid Qadir, daha sonra bu avukatın kendisinin açlık grevi nedeni ile sağlığının bozulduğu süreçte bir kez görüşe geldiğine dikkat çekti. Bu görüşmenin ise sadece bir kaç dakika sürdüğünü belirten Dr. Qadir, Müfti’nin kendisini temsil etmediğini ve avukatı olarak kabul etmediğini söyledi.

“TUTUKLAMAM KARA MİZAH”

Dr. Kadir mektubunda, bir yargıç tarafından sorgulanmasını ise adil bir araştırmadan çok kara mizaha benzeterek söyledi dedi: “Avusturya elçiliği ile ilişkiye geçmesini söylediğim zaman, bana Avusturya yetkililerinin de hakkımda tutuklama kararı verdiğini söyledi.”

Daha önce Güney Kürdistan üniversitelerinde öğretim üyeliği yapan Qadir, KDP yönetimi hakkındaki eleştirel yazıları ile tanınıyor.
 
Bu nedenle tutuklandığı belirtilen Dr.Kadir’in durumu hakkında ise Güney Kürdistan yönetimi şimdiye kadar aydınlatıcı bir açıklama yapmadı.

Sadece Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin ıskandinav ülkeleri temsilcisi Taha Berwari, ısveç’te Kürtçe yayın yapan bir yerel radyoya yaptığı açıklamada, Dr. Kemal Said Qadir’in tutuklu olduğunu kabul ederek kendisinin her türlü yasal güvenceye sahip olduğunu iddia etmişti.

AF ÖRGÜTÜ’NÜN KAMPANYASI SÜRÜYOR

Uluslararası Af Örgütü ise Qadir’in serbest bırakılması için dünya çapında KDP’nin yurt dışındaki büroları, Barzani ve Irak büyükelçiliklerine gönderilmesi amacıyla başlattığı mektup kampanyası ise sürüyor. Af Örgütü, acil olarak Kürtçe, Arapça, ıngilizce ve Almanca mektup gönderilmesini talep etmişti.

Öğretim görevlisinin akibetine ilişkin 3 Kasım günü Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’ye mektup gönderdiklerini duyuran Af Örgütü, şimdiye kadar mektuplarına herhangi bir yanıt alamadıkları için böylesine bir kampanyı başlatmaya karar vermişti.

1120710cookie-checkBarzaniyi eleştirdi, 30 yıl hapis yedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.