Basın, ‘para ile asalet’ sansürüne kızdı

Başbakan olan Tony Blair soruşturma kapsamında İngiltere’de bir ilk olan polise ifade vermek zorunda kalmış ve medya tarafından siyasi kariyerinin en kötü günlerini geçirdiği öne sürülmüştü.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian “Polisin ilgisi Levy’nin unvan toplantılarına katılmasına odaklandı” manşetiyle verdiği haberde Başbakan’ın kasası olarak bilinen Lord Levy’nin siyasi toplantılara katılarak yönlendirmede bulunduğu öne sürüldü.


Gazete başyazısında da kendilerine ve diğer basın yayın kurumlarına getirilen soruşturmayla ilgili yayın yasağını eleştirdi. “Bilgi edinme hakkına destek vermek” başlıklı yazıda The Guardian şudeğerlendirmeyi yaptı:


“Bir gazete için, devam etmekte olan bir soruşturmayla ilgili haberleri, kimse suçlanmadan ya da soruşturma sona ermeden önce bildirmek hassas ancak önemli bir görevdir. Adaletin neden etkileneceği konusunda açık bir görüş bulunmadığı sürece gazetecilerden herhangi bir bilgiyi yayınlamamaları istenmemelidir. Olağanüstü durumlar dışında gazeteler haberlerini yayınlamakta özgür olmalı ve bunun getirebileceği yasal sonuçları da göğüslemeli.”


The Times gazetesi de başyazısında… “Para karşılığı asalet soruşturması siyasî manzarayı değiştirdi” diye yazarak şu yorumu yaptı:


“Adaletin uzun kolu başka şeydir, adaletin uzun zaman alması başka şey. Bu soruşturma başlayalı bir yıl oldu. Bu süre içinde soruşturma genişledi, şekil değiştirdi. Polis, tüm bu gelişmeler karşısında baskı altında. Ancak bu soruşturma şimdiki haliyle bile toplum yaşamını etkiledi. Siyasî partilere yapılan bağışlarla ilgili yasa açıkları kapatılıyor, sistem inceleniyor. Artık polis bu işi sona erdirmeli. Yasalar ve siyaset arasındaki belirsiz bölgede devam eden bu soruşturmada düşman taraflar siperlerine çekilmeli.”

800320cookie-checkBasın, ‘para ile asalet’ sansürüne kızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.