Basra Körfezi’nde gözaltı krizi

Denizcilerin ana gemisi HMS Cornwall

İngiliz ordusunun açıklamasında, denizcileri taşıyan iki teknenin Irak karasuları içinde bir ticari gemiye yapılan olağan denetim sonrasında İran gemilerince sarıldığı ve daha sonra İran karasularına götürüldükleri bildirildi.

Gelişmeler üzerine Londra’daki İran büyükelçisi İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Bu görüşmenin ‘kısa ve nezaket sınırları içinde geçtiği’ dışında bir açıklama gelmedi.

Nevruz dolayısıyla resmi tatilde olan İran, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil.

İngiltere hükümeti donanma personeli ve teçhizatının derhal ve zarar görmemiş olarak iadesini talep ediyor.

Olayın sabah yerel saatle 10.30 civarında yaşandığı belirtiliyor.

Askerlerin bağlı oldukları ana gemi olan HMS Cornwall’daki BBC muhabiri Ian Pannell, İranlı askerlerin İngiliz mürettebatı silah göstererek tehdit ettikleri yolunda haberler olduğunu aktarıyor.

HMS Cornwall fırkateyninin komutanı Tuğamiral Nick Lambert, olayın karasuları ile ilgili ‘basit bir yanlış anlama’dan ibaret olduğuna inanmak istediğini belirtti.

Bölgede devriye gezen helikopterler iki teknenin İran’a ait üslere götürüldüğünü, bir sıcak çatışma olduğunu düşündürecek herhangi bir işaret olmadığını aktardı.

Lambert, haberleşmede yaşadıkları sıkıntıya rağmen 15 personelin durumunun iyi olduğunu ve ‘son derece profesyonelce’ davrandıklarını söylüyor.

Askerlerin olay sırasında kaçak otomobil taşıdığından şüphelendikleri bir gemide denetimler yaptığı açıklandı.

İngiltere donanmasına ait gemiler, BM Güvenlik Konseyi’nin 1723 sayılı kararı doğrultusunda bölgede sahil güvenliği amacıyla devriye geziyor.

2004 yılında da benzer bir olay yaşanmış, sekiz İngiliz askeri yine Şattülarap’ta, İran karasularına girdikleri gerekçesiyle gözaltına alınıp alıkonmuştu.

Askerler ancak üç gün sonra serbest bırakıldı. İngiltere o zaman da askerlerin karasularını ihlal etmediğini, İran gemilerinin eskortunda karasularına sokulduğunu söylemişti.

Askerlerin gözleri bağlı haldeki görüntülerinin İran televizyonunda yayımlanması tepki çekmişti.

Dicle ve Fırat nehirlerinin birleşmesiyle oluşan Şattülarap su yolu, Irak’ın İran ile güney sınırını oluşturuyor.

Son gelişmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin zaten gergin olduğu bir döneme rastlıyor.

İngiltere, ABD ile birlikte İran’a nükleer programı konusunda daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyen ülkelerin başını çekiyor.

Uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmeyen İran’a yönelik yaptırımları genişletmeyi öngören bir karar tasarısının yarın BM Güvenlik Konseyi’nde oylanması bekleniyor.

İngiliz yetkililer ayrıca son dönemde İran’ı Irak’ın güneyindeki isyancılara destek vermekle suçluyor.

Hatta bugün de kara kuvvetlerinden Albay Justin Masherevski, Basra’daki İngiltere kuvvetlerini hedef alan saldırıların büyük bölümünün arkasında İranlı unsurların bulunduğu öne sürmüştü.

Masherevski, İran’ın isyancılara gelişmiş silahlar sağladığını, İranlı ajanların saldırılar düzenlemeleri için mahalli unsurlara para verdiğini iddia etti. (BBC)

 

1148500cookie-checkBasra Körfezi’nde gözaltı krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.