Bağış’tan Londra’da garip öneri

Bağış, Londra’daki resmi temasları çerçevesinde İngiliz Parlamentosu’nun üst kanadı Lordlar Kamarası’nın Dış İlişkiler ve Savunma Sözcüsü Lord William Wallace ile bir araya geldi.

Lordlar Kamarası’ndaki görüşmenin başında açıklama yapan Bağış, İngiltere’deki koalisyon hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi:

”Siz, bizim şu anda yaşadıklarımızı geçmişte yaşadınız. Engellenmenin, itilmenin ne demek olduğunu biliyorsunuz. Ama biz doğru şeyi yapmak için, sizin de bir zamanlar olduğunuz gibi kararlıyız. Çünkü Türkiye’nin AB üyeliği isteğinin, uluslararası barışla çok ilgisi var.

AB’yi her zaman bir barış projesi olarak gördüm. Eğer siz Waterloo Savaşına karşın, Fransızlarla aynı şemsiye altında olabiliyorsanız biz de mutlaka bu barış projesinin parçası olmalıyız çünkü bu projenin kıtasal bir proje olmaktan çıkarak, küresel bir projeye dönüşmesine yardımcı olabiliriz.”

Bağış, Türkiye’nin, AB’nin barış, demokrasi, insan hakları ve refah mesajlarının daha geniş bir coğrafyaya ulaşmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Ortadoğu konusunda bir şeyler söylemenin yanı sıra bir şeyler yapmanın önemine de dikkati çeken Bakan Bağış, ”Suriye’de her gün ortalama 100 kişi kendi hükümeti tarafından öldürülüyor. Herkes güvende olmadıkça, hiç kimsenin güvende olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla diktatörlerin kendi halkını öldürmesine son vermesini sağlamalıyız” dedi.

Lord Wallace da Avrupa ve Ortadoğu konularının İngiltere’deki koalisyon hükümetinin yakından takip ettiği konular olduğunu belirterek, özellikle Ortadoğu konusunda koalisyon hükümetindeki iki siyasi parti arasında çok az düşünce farkı olduğunu kaydetti. Wallace, Avrupa konusunda ise Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti arasında daha fazla farklılıklar olduğunu ifade etti ancak İngiliz Hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteği vurguladı.

Wallace, Ortadoğu ülkelerindeki geçiş süreçleriyle ilgili Türkiye’nin ortaklığına ve tavsiyelerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Lord Wallace’ın ülkesinin ekonomik olarak büyümesini umduğunu söylemesi üzerine, AB Bakanı Bağış ”Belki biz size ekonomik krizle nasıl mücadele edeceğinizi öğretebiliriz, siz de bize AB üyeliği önündeki engellerle nasıl mücadele edileceğini öğretebilirsiniz. Bu iyi bir değiş tokuş olur” dedi.

846630cookie-checkBağış’tan Londra’da garip öneri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.