Batmanlı 3 yaşındaki çocuk vuruldu

Diyarbakır’da altı ölü, 257 yaralı ve milyarlarca lira maddi hasar bırakan olaylar hızını kaybederken, bu kez Batman karıştı. Dünden beri gerginliğin yaşandığı yerlerden biri olan Batman’da bir grup polisle çatıştı.


Polisin ve jandarmaların havaya ateş açması sonucu, evinin terasında olayları izleyen üç yaşındaki bir çocuk boğazına aldığı kurşunla hayatını kaybetti. Yazılı bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da, makam odasının kurşunlanıp taşlandığını öne sürdü.


Bu arada Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Diyarbakır ve Batman’daki olaylara bağlantılı olarak gösteri yapmak isteyen gruplara polisin müdahele etmesi sonucu iki kişi yaralandı, yedi kişi de gözaltına alındı.


Diyarbakır’da son üç güne göre gerginlik bugün azaldı; yer yer sokak çatışmaları görülse de siyasi tartışmalar daha yoğunluktaydı.


Aralarında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in de bulunduğu bir AKP heyeti, Diyarbakır valisiyle ve kentin temsilcileriyle görüşmelerde bulundu.


İçişleri Bakanı Aksu, ”gerekçesiz” diye nitelediği saldırıları kınadığını, ve demokratikleşmeye zarar verilmek istendiğini söyledi, anne-babalara, “Çocuklarımıza sahip çıkalım” diye seslendi.


Aksu, eleştirilerin hedefinde olan Demokratik Toplum Partilileri de isim vermeden uyardı.


Bazı siyasi parti temsilcilerinin yanlış işlere girişmemelerini isteyerek, “Güvenlik kuvvetlerimiz tertipçi işbirlikçi kışkırtıcı ve uzantılarını tespit edip adelete teslim edecektir. Bunlar teşhir edilecektir” dedi.


Bu arada gösteriler sırasında gözaltına alınanlarla ilgili yargı süreci de başladı. Mahkemeye çıkarılmaya başlanan 268 kişiden 48’i tutuklandı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de son olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.



Osman Baydemir eylemcilerle görüşerek sükunet çağrısı yaptı. Baydemir, artık eylemlerin durması gerektiğini söyleyerek, “Bütün sivil yurttaşları eylemleri durdurmaya ve evlerine çekilmeye davet ediyorum. Bütün güvenlik güçlerini de hiçbir şart ve koşulda sivil insanlara silah sıkmamaya davet ediyorum” dedi.


Osman Baydemir, ayrıca kendisinin ölümle tehdit edildiğini, makam aracının saldırıya uğradığını ve korumasına saldırıldığını öne sürdü.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ile Diyarbakır ve Siirt DTP İl Başkanları hakkında dün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.


Baydemir, hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak; ”Sivilleşme, demokratikleşme, toplumsal barış ve istikrarın sağlanması için Osman Baydemir kurban edilmesi gerekiyorsa buyrun kurban edin beni” şeklinde konuştu.


Osman Baydemir hakkında İçişleri Bakanlığı da inceleme başlatmıştı.


Anadolu Ajansı, İçişleri Bakanlığı’nın Osman Baydemir’in ”Bu kentin, bu bölgenin acısı 14 idi, bu saat itibari ile 16’dır” şeklindeki sözleri üzerine inceleme başlattığını duyurmuştu.


Baydemir’in bu sözleri, Muş-Bingöl sınırında güvenlik güçlerince yapılan operasyonlarda ölen 14 PKK’lıdan dördünün defin işlemi sonrasında çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybetmesi üzerine söylediği belirtiliyor.


BAŞBAKAN’DAN TEPKİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Suudi Arabistan’dan dönüşünde Esenboğa Havaalanında yaptığı açıklamada, Osman Baydemir’e tepki göstermişti.



Erdoğan: “Bir demokratik, hukuk devletinin içinde bir belediye başkanı bu ifadeleri kullanamaz”


Erdoğan, ”Belediye başkanı olmak, insana farklı bir konum getiriyor, ama sorumsuzluğu getirmiyor. Bir demokratik, hukuk devletinin içinde bir belediye başkanı bu ifadeleri kullanamaz, kullanmamalıdır” demişti.


Başbakan Erdoğan ayrıca, ”Terör eğer zemin bulmaya çalışıyorsa bu zemini bu topraklar üzerinde bulamayacaktır” şeklinde konuşmuştu.


Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de Diyarbakır’da yaşananlarla ilgili açıklamalar geldi.


Sözcü İsmail Çalışkan, Diyarbakır’da birtakım provokatif eylemler sahneye konularak olayların çıkarıldığını belirterek, olayları terör örgütünün yayın organı ROJ TV’nin kışkırttığını söyledi.


Çalışkan, olaylarda devlet ile vatandaşın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını öne sürdü. (BBC)

1029280cookie-checkBatmanlı 3 yaşındaki çocuk vuruldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.