Baykal: ‘Çarşaf artık olmaz’

CHP’nin eski genel başkanı destek bulamayınca tavır değişikliğine gitmek zorunda kaldı.

Baykal böylece ”çarşaf” idiasından vazgeçmek zorunda kaldı. Önder Sav’a yakın milletvekilleri de, “Baykal’ın arkasına takılıp gitmeyiz” değerlendirmesini yaptı.

CHP eski genel sekreteri Önder Sav kurultayda çarşaf liste mücadelesine girmeyeceği mesajı verirken, eski Genel Başkan Deniz Baykal da “Önerge verilirse doğruları söylerim. Ama mücadele başlatmam, ‘imza toplayın’ demem. Önder Bey’in tavrından sonra bu işin pratiği kalmadı” dedi. İl başkanlarının kurultaydan bir gün önce, 17 Aralık günü yapacakları toplantıdan da blok listeye destek eğilimi çıkması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Baykal ve Sav’la yaptığı görüşmelerden uzlaşma çıkmadı. Görüşmeden sonra Baykal ve Sav’ın yaptığı açıklamalardaki “nüans” ve “üslup” farklılıkları da gözlerden kaçmadı. Baykal “çarşaf liste” konusunda açık mesajlar vererek Kılıçdaroğlu’nu eleştirirken; Sav’ın daha dikkatli bir üslup kullanması dikkati çekti. Sav, “örgütün çarşaf listeye sempatiyle baktığını, kendisinin tavrının da bilindiğini” vurgularken, Kılıçdaroğlu’nu eleştirmedi. Sav ekibi içinde “Seçimlere giderken partiye zarar verecek bir girişim içinde olmayız. Çarşaf listeden yanayız ancak bunun için Baykal’la beraber bir mücadeleye girmeyiz. Çarşaf liste için verilecek önergeye imza vermeyiz. Baykal’ın çıkışı samimi değil. Bu tüzüğü getiren de kurultaylarda blok liste uygulayan da o” değerlendirmesi yapıldı.

Baykal ise bu gelişmeler üzerine yakın çevresine şu görüşleri aktardı: “Önder Bey’in yaklaşımı, aslında çarşaf listeye karşı olmak demektir. Bu durumda, çarşaf liste önergesinin pratiği kalmadı. Ben, kimseye çarşaf liste için imza toplayın, demedim. Bu işin öncülüğünü yapıyorum, mücadele başlattım, demedim. Önerge verilirse kurultayda çıkar doğruları söylerim, dedim. Ben, daha önce ‘Tüzük değişikliklerini uygulayın’ dedim, önce karşı çıktılar, sonra ne oldu? Haklı çıktım. ‘Kurultayı toplayın PM’yi yenileyin’ dedim. Önce buna da karşı çıkıldı, yine haklı çıktım. Şimdi de diyorum ki, ‘Seçimi çarşaf listeyle yapın’. Yok, bizim zamanımızda uygulanmamış… 8 kere çarşaf listeyle seçim yapıldı. 2003’ten beri partide bütünlüğü sağlamak için blok liste uygulandı. Şimdi yeni bir tüzük var, bu tüzük genel başkana MYK’nin tamamını atama yetkisi veriyor. Ayrıca PM’de Bilim Platformu’ndan 12 üyeyi genel başkan belirleyebiliyor”

Kurultayda delegelerin yüzde 10’unun imzasıyla çarşaf liste önergesi verilebiliyor. Sav ekibi imza vermemesi durumunda 125 delegenin imzası bulunarak çarşaf liste önergesi verilmesi kolay görünmüyor. Sav ekibinde “Biz önergeye imza vermeyiz. Ama yeterli imzayı bulup önergeyi verirlerse ‘Evet’ deriz” görüşü dile getirildi.

Kurultayda divan başkanlığı için İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve milletvekilleri Atilla Kart ile Mustafa Özyürek’in adı geçiyor.

1270750cookie-checkBaykal: ‘Çarşaf artık olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.