Baykal: Sorumluluk bütün Türkiye’nin

Baykal, Cumhuriyet’e yönelik tehlikelere işaret ederek, “Artık geldiğimiz noktada hiçbirimiz Cumhuriyete yönelik tehlikeler için hiçbir kurumdan medet ummuyoruz. Sorumluluk hepimizindir. Sorumluluk toplumun, bütün Türkiye’nindir” dedi.


CHP’nin 83. kuruluş yıldönümü dolayısıyla genel merkez binasında düzenlenen kutlama programında konuşan Deniz Baykal, İstanbul’da bir cemaatin oluşturduğu kurtarılmış bölgede kendine özgü bir yargı, infaz sistemi, kendine özgü bir hukuk sistemi ve kendine özgü bir egemenlik alanının şekillendiğini görmezlikten gelmenin mümkün olmadığını bildirdi.


“Hiç kuşku yok ki Cumhuriyet’in değerlerine ve birikimine karşı dinmek bilmez bir direncin, rövanş özleminin toplumun değişik kesimlerinde on yıllardan beri geliştirilmekte olduğunu hepimiz görüyoruz” diyen Baykal, Cumhuriyet’e sahip çıkma bilincini ayakta tutmaya gereksinim bulunduğunu vurguladı.


Cumhuriyet’e yönelik tehditlere karşı duyarlı olunması gerektiğini belirten Baykal, şöyle devam etti:


“Bugüne kadar bu duyarlılıkları sergilemesi beklenen kurumlar vardı. Cumhuriyet’e yönelik tehlike ve tehditler karşısında Türkiye’nin Cumhuriyet kurumlarının üzerlerine düşeni yapacakları kabul ediliyordu. Yaşadığımız deneyimler bize şunu göstermiştir ki kurumsal müdahalelerle Cumhuriyet’e yönelik tehlike ve tehditleri bertaraf etmek mümkün değildir. Bir süre, mümkünmüş gibi, zaman kazandırmış gibi gözükür ama sonra çok daha sakıncalı, çok daha tehlikeli biçimde yeni birikimler ortaya çıkarır.


O nedenle siyasi tarihimizin son döneminde ortaya çıkan çeşitli kırılma tehlikeleri karşısında kurumsal müdahalelerle sağlanan sözde yörünge düzeltmelerinin güvenilir olmadığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Güvenilirliğin ötesinde böyle müdahalelerin Türkiye’ye getirdiği çok ciddi pek çok sorun, sıkıntı, dert vardır, büyük zaman kayıplarına yol açmaktadır. Türkiye 10 yılları bu defa demokratik rejime getirilen zafiyetleri düzeltebilmek için harcamak zorunda kalmaktadır.


Artık bundan sonra Türkiye’de Cumhuriyet’e ve rejimin tarihsel yörüngesine, ülkenin tarihsel rotasına yönelik tehditler ve tehlikeler karşısında güveneceğimiz kurum yoktur. Hepimizin bunu içimize sindirmemiz lazımdır. Artık geldiğimiz noktada hiçbirimiz Cumhuriyet’e yönelik tehlikeler için hiçbir kurumdan medet ummuyoruz. Sorumluluk hepimizindir. Sorumluluk toplumun, bütün Türkiye’nindir.”


 



 

1033420cookie-checkBaykal: Sorumluluk bütün Türkiye’nin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.