Bayramda ateşkese uymayı kabul etti

Kahire’de gazetecilere yaptığı açıklamada Brahimi, muhalif grupların çoğunluğunun da ateşkese uyacakları beyanında bulunduğunu belirtti.

Suriye hükümeti, nihai kararını Perşembe günü açıklayacağını duyurdu.

BM elçisi Suriye’de Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı süresince uygulanacak ateşkesi “daha uzun ve etkili bir ateşkesin tartışılması” için kullanmayı umduğunu söyledi.

Cezayirli diplomat bir süredir ateşkes için Suriye krizine taraf olan ülkelerde ve Şam’da temaslarla bulunuyordu.

Brahimi, Şam’ın ateşkese destek verdiğini, bu sabah Kahire’de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ile görüşmesinden sonra açıkladı.

Elçi “Suriye’de iletişime geçebildiğimiz diğer gruplar, savaşan grupların liderlerinin çoğu ateşkesi ilke olarak kabul etti.” dedi.

‘Mütevazi girişim’Ateşkesin ne zaman başlayacağını ve ne kadar süreceğini bilmediğini ifade eden Brahimi şöyle devam etti:

“Bu mütevazi girişim başarılı olursa, buradan hareketle, kapsamlı bir siyasi sürecin parçası olarak, askeri operasyonların daha uzun süreli ve daha etkili durdurulması için görüşmeler başlatılabilir.”

Suriye hükümetinin yaptığı açıklamada ise “Mübarek Kurban Bayramı tatilinde askeri operasyonların durdurulması önerisi ordu ve silahlı kuvvetler liderleri tarafından hâlâ inceleniyor.” denildi.

Muhalif Özgür Suriye Ordusu lideri General Mustafa el Şeyh ise Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada “Rejim ateşkese uyacağını söylese de buna inanmak imkânsız” dedi ve Suriye hükümetini “daha önce de çok yalan söylemek”le suçladı.

Ana muhalefet koalisyonu Suriye Ulusal Konseyi lideri Abdulbasel Sayda ise AP haber ajansına yaptığı açıklamada ateşkes konusunda fazla ümitli olmadığını belirterek “Bu rejime güvenmiyoruz, çünkü bir şey söylüyor, uygulamaya gelince başka bir şey yapıyor.” dedi.

Daha önceki BM elçisi Kofi Annan’ın Nisan ayında girişimde bulunduğu ateşkes görüşmeleri kısa sürede sonuçsuz kalmış ve çatışmalar şiddetlenmişti.

BBC

1361660cookie-checkBayramda ateşkese uymayı kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.