BBC geri adım atmamakta ısrarlı

Ancak BBC yönetimi kararından geri adım atmayacağını açıkladı.


50’den fazla milletvekili BBC’ye yardım çağrısını yayınlaması için çağrıda bulunan ve parlamentodan geçirilecek bir karar tasarısını destekleyeceklerini açıkladı.


BBC tarafsızlığına zarar vereceği gerekçesiyle yardım kuruluşlarının bağış çağrısını yayınlamayacağını açıklamıştı.


Aslında BBC İngiltere’de yardım kampanyası tanıtım filmine ekranlarını açmayı kabul etmeyen tek yayıncı değildi.


ITV, Channel 4 ve Channel 5, 13 yardım kuruluşunun şemsiye örgütü Felakete Acil Müdahale Komitesi’nin hazırladığı tanıtım filmini yayınlamayacaklarını duyurmuşlardı.


Ancak haftasonu bu kurumların tutumlarını değiştirdikleri ve filmi yayınlamayı kabul ettikleri bildirildi.


BBC ise yardım kampanyası filmini yayınlamanın tarafsızlığına zarar vereceğini savunuyor.


Bu tutum ise, din adamları, hükümet yetkilileri, yardım kuruluşu liderleri ve 11 binden fazla izleyicinin tepkisine neden oldu.


‘Gazze mağdurlarına gıda, ilaç’


Felakete Acil Müdahale Komitesi’nin kampanyası, İsrail saldırılarında mağdur olanlara gıda, ilaç ve battaniye satın alınmasında harcanmak üzere nakit bağışı çağrısında bulunuyor.


BBC yetkilileri filmi yayınlamama gerekçeleri arasında filmin başkaları tarafından hazırlanmış olmasını, haber programlarında kullanılan görüntüler ve benzerlerini içermesini gösteriyor.


Bir gerekçe de bölgede savaş halinin hala sürüyor olması.


BBC bu koşullar altında söz konusu filmi yayınlamanın halkın konuya ilişkin siyasi tavır almasını destekler nitelikte bir tutum olarak yorumlanabileceğini kaydediyor.


İngiliz Anglikan Kilisesinin önde gelen isimlerinden York Başpiskoposu Dr. John Sentamu ise, BBC’yi eleştirirken, ”Bunun taraf olmakla, tarafsızlıkla bir ilgisi yok. Bu, tümüyle bir insanlık meselesi” dedi.


‘Karar utanç verici’


Çağrının Hamas’a silah yardımı çağrısı olmadığını, tamamen insani yardıma yönelik olduğunu belirten Sentamu, BBC’nin bu talebi reddederek zaten ”taraf olduğunu” ve tarafsızlık ilkesini çiğnediğini belirtti.



BBC’nin tavrı ülke çapında tepkilere neden oldu


Uluslararası Kalkınma Bakanı Douglas Alexander, halkın BBC’nin bu kararıyla şaşkınlık yaşadığını ve karardan büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, Toplum Bakanı Hazel Blears da BBC’nin en acil biçimde kararını gözden geçirmesi umudunu dile getirdi.


Liberal Demokrat Parti adına açıklama yapan Gölge Kültür Bakanı Don Foster da BBC’nin kararını ”utanç verici” olarak niteledi.


BBC Mütevelli Heyeti’nin Başkanı Micheal Lyons da, bu tür yorumların BBC’nin editoryal bağımsızlığına yönelik bir siyasi müdahale olabileceğine ilişkin kaygılarını dile getirdi.


BBC Genel Müdürü Mark Thompson filmin yayınlanmasının halkın BBC’nin tarafsızlığına duyacağı güveni sarsacağını söyledi.


Thompson yardım kampanyasıyla ilgili haberlerin ve tartışmaların BBC’de haber bültenlerinde işlendiğini, Gazze’deki insani krizin de haber programlarında dinleyici ve izleyicilere aktarılmaya devam edileceğini söyledi.


Thompson, bunlar yapılırken de BBC’nin editoryal değerlerinin, dengeli, objektif ve tarafsız habercilik ilkelerinin gözetileceğini vurguladı. (BBC)


İMAJ: İsrail saldırılarında 1200’den fazla Filistinli hayatını kaybetti

820670cookie-checkBBC geri adım atmamakta ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.