Belçika milletvekillerinin yarısı kadın

Belçika’da yasalar, kadınlara pozitif ayırımcılık yapılmasını sağlıyor. Siyasi partilerin, aday listelerinin yüzde 50’sinin ve ilk iki adaydan birinin kadın olması zorunluluğu bulunuyor.

Eski Dışişleri Bakanı Karel De Gucht’un oğlu Jean Jacques De Gucht (23) parlamentodaki en genç senatör oldu. Federal Meclisteyse Valon Yeşiller Partisi üyesi Juliette Boulet (26) en genç milletvekili olarak yer alıyor.

Başbakan Guy Verhofstadt’ın istifasını sunmasından sonra Kral II. Albert parti başkanlarıyla görüşmelere başladı. Kralın, seçimlerde oy oranını en fazla artıran Flaman Hristiyan Demokrat Partinin (CDV) güçlü ismi Yves Leterme’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Leterme, seçimlerde 800 bine yakın tercih oyu elde etti.

SONUÇLAR

Belçika’daki seçimlerin kesinleşen sonuçlarına göre CDV, Meclisteki koltuk sayısını 8 adet artırarak 30’a, Senatodaki koltuklarınıysa 3 adet artırarak 9’a yükseltti.

Valon Hristiyan Demokrat Parti (CDH) da Meclisteki koltuk sayısını 2 artırarak 10’a yükseltti, Senatodaki 2 koltuğunu da korudu.

Seçimlerden en büyük hasarla çıkan siyasi oluşum, Flaman Sosyalist Parti (SPA) oldu. Bu parti, Meclisteki koltuklarından 9’unu kaybederek milletvekili sayısını 14’e düşürdü. SPA, Senatoda da 3 koltuk kaybetti ve 4 senatörü kaldı.

Valon Sosyalist Parti (SP) de Mecliste 5, Senatoda 2 koltuk kaybetti. Bu partinin 20 milletvekili, 4 senatörü kaldı.

Seçim sonuçlarına göre, liberaller de geriledi. Başbakan Verhofstadt yönetimindeki Flaman Liberal Parti (VLD) Mecliste 7, Senatoda 2 koltuk kaybetti. VLD’nin 18 milletvekili, 5 senatörü olacak.

Valon Liberal Parti (MR) ise Mecliste bir koltuk kaybederek 23 milletvekiline düşerken, senatör sayısını bir artırarak 6’ya çıkardı.

Seçimlerden olumlu sonuçlar elde eden yeşiller de önemli adımlar attı. Son seçimlerde yüzde 5’lik barajı aşamayan Flaman Yeşiller (Groen), bu kez Meclise 4 milletvekili, Senatoya 1 senatör soktu.

Valon Yeşiller (Ecolo) Meclisteki koltuk sayısını 4 artırarak 8’e yükseltti, Senatoda da bir artışla 2 koltuk elde etti.

Aşırı sağcı Flaman parti Vlaams Belang (Flaman Menfaati) yüzde 20’ye yakın oy topladı, Senatodaki 5 koltuğunu korudu, Meclisteki 18 koltuğundan birini kaybetti.

Aşırı sağcı Valon Milliyetçi Cephe (FN) partisi de yüzde 5’lik barajı aştı ve Meclisteki tek koltuğunu elde etti.

Seçimlere değişik partilerden katılan 30 kadar Türk adaydan sadece Meryem Almacı (Groen) milletvekili seçildi.

Flaman sosyalist milletvekili Cemal Çavdarlı ve Flaman sosyalist senatör Fatma Pehlivan bu seçimlerden sonra koltuklarını kaybettiler.

Belçika’da yeni hükümet koalisyonunun kurulmasına yönelik çalışmaların ve partiler arasında uzlaşma arayışlarının haftalarca sürmesi bekleniyor. Yeni hükümete, Flaman ve Valon kanatlarından en az 6 partinin katılımı öngörülüyor.

1152560cookie-checkBelçika milletvekillerinin yarısı kadın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.