Belçika’da ‘Akıntıya Yürek Çekmek’

Belçika’da kültür sanat alanında 6 yıldır sürdürdüğü etkinliklerle Belçikalı Türklerin farklı ve hoş seslerinden biri haline gelen “Sesimiz” tiyatro grubu bu kez “Avrupalı Türkler’in ağırlıklı olarak konu edildiği bir komedi ile Belçikalı-Türklerin ve Belçikalı tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor.

Belçika’da ikinci kuşaktan, ödüllü sinemacı-yönetmen İlknur Cengiz, yine kendisi gibi genç ama deneyimli oyunculardan oluşan 11 kişilik bir ekiple, sinemadaki birikimini tiyatro sahnesine taşıdı.

Hüznün ve gülmecenin birarada olduğu “Akıntıya Yürek Çekmek-Üçüncü Viyana Kuşatması” adlı oyun “Türklerin felsefe yapmayı ve kendileriyle dalga geçmeyi  bildiğini” göstermeyi amaçlıyor ve Avrupa’nın Türklere ve Türkiye’ye bakışını da mizahi bir dille eleştiriyor.
 
Belçika’da kültür sanat alanında 6 yıldır sürdürdüğü etkinliklerle Belçikalı Türklerin farklı ve hoş seslerinden biri haline gelen “Sesimiz” tiyatro grubu bu kez “Avrupalı Türkler’in ağırlıklı olarak konu edildiği bir komedi ile Belçikalı-Türklerin ve Belçikalı tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. “Akıntıya Yürek Çekmek-Üçüncü Viyana Kuşatması” adlı Türkçe oyun ilk olarak 8 Nisan’da Anvers’te Flamanca altyazıyla sahnelenecek.
 
Sesimiz Tiyatro Grubu, sanat yaşamına bundan altı yıl önce “Ben Dediğim İçin” adlı oyunla başladı. O günden bu yana “Aramızdasın”, “AB+TC=?”, Sevdalı Bulut”, “Kadınlık Bizde Kalsın”gibi oyunları başarıyla sahneleyen Sesimiz Tiyatro Grubu’nun Çocuk Atölyesi, 2004 yılında, Flamanca oynadıkları, Nazım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” adlı oyunuyla Belçika’yı temsilen, Küba’da düzenlenen Uluslararası Çocuk Tiyatro Festivali’ne katıldı ve Meksika’dan sonra en iyi performans ve oyun seçildi.
 
Belçika’daki ikinci-üçüncü kuşak Türk gençlerinin oluşturduğu Sesimiz Tiyatro Grubu, yıllardır Belçika’da yaşayan mizah yazarı Erdinç Utku’nun “Akıntıya Yürek Çekmek-Üçüncü Viyana Kuşatması” oyunuyla toplumsal sorunları ele alıyor.

Oyunu, geçen yıl Gent Kısa Metraj Film Festivali’nde “Yolda” adlı filmiyle birincilik ödülü alan genç Belçikalı Türk sinemacı İlknur Cengiz yönetiyor. Kısacası bu oyun, yazarı, yönetmeni ve oyuncularıyla tamamen “Made in Belgium” bir yapım.

Büyüklü küçüklü skeçlerin düşünsel bir bütünlük çerçevesinde bir araya getirildiği bu iki perdelik güldürüde, Türklerin Avrupa macerası genellikle mizahi bir anlatımla ele alınıyor. Uzun yıllardır Avrupa’da yaşayan ve keskin gözlemleriyle Avrupa Türklerinin, Avrupalıların ve Avrupa-Türkiye ilişkilerinin mizahını yazan ve Avrupalı Türkler hakkında “Akıntıya Yürek Çekmek” adlı bir de mizah kitabı yayınlanmış olan mizah yazarı Erdinç Utku’nun, bu kitaptan yola çıkarak yeniden kaleme aldığı oyun, Türklerin Avrupa’daki 40 yıllık deneyim birikimini değerlendirmeyi amaçlıyor. 

Avrupalı-Türklerin dünyasına bir pencere aralayan oyun, ırkçılar, iki yüzlü Türk ve Avrupalı politikacılar, Avrupalı-Türkler, önyargılı Avrupalılar, Türkiye’deki Türkler  v.b. bir çok kesime dokunmadan edemiyor. Avrupalı Türklerin günlük yaşamlarını, çeşit çeşit sorunlarını, bilinçlerini ve bilinçsizliklerini, kopukluklarını ve kopartılmalarını yani çok geniş bir göçmen sorunları yelpazesini kapsayan oyun  didaktik (eğitici) olma kaygısı taşımıyor. Hüznün ve gülmecenin birarada olduğu oyun “Türklerin felsefe yapmayı ve kendileriyle dalga geçmeyi  bildiğini” göstermeyi amaçlıyor ve Avrupa’nın Türklere ve Türkiye’ye bakışını da mizahi bir dille eleştiriyor.
 
İlk olrak 8 Nisan Cuma 2005 tarihinde saat 20.00’de Anvers’te De Kern Kültür Merkezinde (Wilrijk) sahnelenecek olan oyun, daha sonra Belçika’nın diğer kentlerinde de Flamanca ve Fransızca altyazılı olarak tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Sesimiz Tiyatro Grubu, “Akıntıya Yürek Çekmek-Üçüncü Viyana Kuşatması” oyunuyla, Kasım ayında yapılacak olan 4.Uluslararası Ankara ETHOS Tiyatro Festivali’ne katılacak. Oyunun önümüzdeki dönemde Hollanda, Almanya ve Fransa’da da sahnelenmesi için girişimlere başlandı.
 
Belçikalı Türk kızı, yönetmen İlknur Cengiz, yine kendisi gibi genç ama deneyimli oyunculardan oluşan 11 kişilik bir ekiple, sinemadaki birikimini tiyatro sahnesine taşıdı.
 
Oyunla ilgili ayrıntılı bilgiye 0478/45 32 17(Gülsen Kalkan) ve 0484/53 41 60(Özgür Gümüş) numaralı telefonlardan veya [email protected] e-posta adresinden ulaşılabilinir. Ayrıca www.sesimiz.be sitesinde de oyunla ilgili Türkçe, Flamanca ve Fransızca olarak ayrıntılı bilgi yeralmakta.
 
Tiyatroseverler, 8 Nisan Cuma günü Anvers’te gerçekleşecek olan ilk gösteri için 03/281 01 36 numaralı telefondan rezervasyon yaptırabilirler.

1101450cookie-checkBelçika’da ‘Akıntıya Yürek Çekmek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.