‘Bir hayat 60 koyun değerinde’

İngiltere’de yayınlanan The Economist  “Bir insanın hayatı 60 koyun değerinde” başlıklı bir başka haberde ise Hakkâri’nin ilk kadın avukatı dediği Rojbin Tugan’la yapılmış bir söyleşiye yer verdi..


“Bölgede yoksulların ve ezilmişlerin yılmaz bir savunucu olarak ünlenen Tugan, bir lokantaya girdiğinde başlar hemen çevriliyor, müşteriler onun hesabını ödemek için birbiriyle yarışıyor” diye yazan dergi şu değerlendirmeyi yaptı:


“Tugan’ın bir hedefi de İran ve Irak’a sınırı olan dağlık bölgenin, 1990’larda Türk ordusu ve PKK tarafından döşenmiş mayınlardan arındırılması. Sadece 2005 yılında mayınlardan en az 68 kişi öldü, 152 kişi yaralandı. Tugan mayınların yerlerinin işaretlenmesi için hükümeti sıkıştırmadığı zamanlarda yakınlarını ve hayvanlarını kaybeden binlerce köylü için tazminat davaları açıyor. Bir müvekkili için yakınlarda 14 bin 400 YTL kazanmış. Oğlunu kaybeden bir başka müvekkili için de 14 bin 500 YTL. Tugan, ‘Bir insan hayatının değeri 60 koyun’ diyor.”


The Economist, Tugan’ın sık sık tutuklanan, işkence gören ve hapse atılan bir Kürdün kızı olduğunu, geçmişte evlerine baskın düzenlendiğini ve bu yüzden avukat olmaya karar verdiğini yazdı.


Dergi, avukat olduktan sonra Tugan’ın askerlerin hedefi haline geldiğini, birkaç kez gözaltına alındığını, gizli polis karargâhından bir savcının yardımıyla kurtulduğunu aktararak şu yorumu yaptı:


“Ama Tugan en azından bazı yetkililer için, aşı kampanyalarının kendilerini kısırlaştırmayı amaçladığı korkusunu yaşayan Kürt kadınları, böyle olmadığına ikna edebilecek değerli bir varlık…”

1038830cookie-check‘Bir hayat 60 koyun değerinde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.