Birmanya’da sokağa çıkma yasağı

Birmanya’da askeri yönetime karşı en büyük protesto gösterilerinin düzenlendiği Rangun ve Mandalay’da stratejik noktalarda askeri birlikler konuşlandırılırken, Rangun’un 60 gün boyunca bölgedeki ordu komutanının doğrudan kontrolü altında olacağı belirtildi. söylemişti.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon da Genel Kurul’u açış konuşmasında Birmanya’nın askeri liderlerine ihtiyat çağrısı yaparken ABD Başkanı George Bush da askeri diktatörlüğü uyarmakla yetinmişti.

45 YILLIK DİKTARÖRLÜK

1948’de İngiliz sömürgeciliğinden bağımsızlığını elde eden Birmanya 1962’den beri askeri diktatörlükle yönetiliyor.

1988’de kitlesel demokrasi gösterilerinin şiddetle bastırılması ardından, 1990 yılında yapılan genel seçiminde muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ve onun başında olduğu Ulusal Demokrasi partisinin yüzde 60’lık ezici zaferi, askeri liderler tarafından tanınmamış ve Aung San Suu Kyi ev hapsine alınmıştı. Askerlerin desteklediği Ulusal Birlik Partisi bu seçimde yüzde 2 oy alabilmişti.


ÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Öte yandan İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerden The Times, Budist rahiplerin öncülüğünde düzenlenen gösterilere geniş yer ayırdı. Gazete ülkedeki çalkantıyı şöyle yorumladı:

“Çin’in büyük bir etkisi var. Birmanya, Çin’in petrol ve hammadde arayışında önemli bir hedef. Pekin bir dikta rejimine destek verdiği suçlamalarını savuşturmak adına sessizce daha geniş özgürlükler için bastırıyordu. Çin şimdi cuntaya dönüp, eylemcilerle görüşmesini ve çoktandır geciktirilmiş reform programına başlamasını söylemeli.”

1158750cookie-checkBirmanya’da sokağa çıkma yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.