‘Biz kapsamlı müzakerelere hazırız’

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca yaptığı yazılı açıklamada, kapsamlı bir çözüm için, kapsamlı müzakerelerin başlamasını sağlayacak her türlü çabayı destekleyeceklerini belirtti.


Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos ve Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas’ın, Rum gazetelerinde son günlerde yayımlanan demeçlerinde, “Kıbrıs sorununa, görüşmeler yoluyla çözüm bulunması çalışmasını desteklemediklerini” açıkça ortaya koyduklarını kaydetti.


Erçakıca, açıklamasında “Kıbrıs sorununa görüşmeler yoluyla çözüm bulunması gerektiği ve bu sürece girilmemiş olmasının Kıbrıs’taki iki halk arasındaki ilişkileri ve bölgemizdeki diğer diplomatik gelişmeleri olumsuz yönde etkilediği açıkça ortadayken, Kıbrıs Rum tarafının en yetkili iki kişisinin bu yaklaşımları kabul edilemez” görüşünü dile getirdi.
“Papadopulos’un kapsamlı müzakerelerin başlaması için koşul haline getirmeye çalıştığı, Kıbrıs sorununun esasına ilişkin konuların ön hazırlık, analiz ve araştırmasının, Kıbrıs sorununu, politik bir sorun olmaktan çıkarmak ve akademik bir probleme indirgemek amacı taşıdığını” kaydeden Erçakıca, “Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bu akademik çalışmaların ötesinde, siyasi iradeye ve bu iradeyle sürdürülecek kapsamlı müzakerelere ihtiyaç vardır” dedi.


Yazılı açıklamasında “Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, kapsamlı müzakerelere başlamaya hazırız ve bunun için araştırma veya analiz yapmaya ihtiyacımız yoktur” diyen Erçakıca, “Rum tarafının uzun süredir görüşme sürecini nasıl engelleyebileceğinin hesaplarını yaptığını zaman, zaman kamuoyuna açıkladıklarını” da ifade etti.


***



HÜKÜMETİN İSTİFASINI KABUL ETTİ


Öte yandan KKTC CumhurbaşkanıTalat, 26 Nisan 2005’te kurulan üçüncü CTP-DP hükümetinin istifasını kabul etti.


KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi -Birleşik Güçler (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Talat’a sundu. Soyer, Cumhurbaşkanlığı’ndaki kabulde istifasını sunmadan önce yaptığı açıklamada, Demokrat Parti (DP) ile kurdukları koalisyon hükümetinin pek çok başarı kaydettiğini, ancak gelinen noktada tüm gayretlere rağmen bazı sıkıntıların aşılamadığını anlattı.


Hükümette oluşan görüş ayrılıklarının yanı sıra ekonomik ve sosyal alanda bazı sorunların da birikmeye başladığını ve hükümetin yeniden yapılandırılması çabalarının sonuç vermediğini belirten Soyer, DP ile bu çerçevede iki ay süren görüşmelerin sonuç vermediğini kaydetti.


“Bu konuları çözememiş olmaları neticesinde, kendi değerlendirmeleri çerçevesinde mevcut hükümete son vermeye karar verdiklerini” belirten Soyer, KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ile bugün görüştüklerini kaydetti. Soyer, “Bugün Serdar Bey ile görüştük el sıkıştık ve birlikte ayrılamaya karar verdik” dedi. Bir soru üzerine Soyer, yeni hükümetin protokol ve programının hazır olduğuna ilişkin iddiaların da doğruyu yansıtmadığını kaydetti.


TALAT: DEMOKRATİK SİSTEM GEREĞİ


Soyer’in sunduğu istifa mektubunu alan Cumhurbaşkanı Talat da yaptığı açıklamada, “hükümetlerin kurulması ve bozulmasının demokratik sistemin bir gereği olduğuna” işaret ederek, “Önemli olan hükümetlerin bir bayrak yarışı anlayışı içinde görev teslim etmesidir” dedi. Her hükümetin ülkeyi daha ileri götürmek için gayret sarf ettiğini ifade eden Talat, bu hükümetin de pek çok başarıya imza attığını söyledi.


Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile zaman zaman ortaya çıkan görüş ayrılıklarına rağmen işbirliği yapma fırsatını bulduğunu ifade eden Talat, ellerinden gelen gayreti gösterdikleri için Soyer’e ve Denktaş’a teşekkür ettiğini söyledi.
“Bu istifayı kabul etmeme şansım yok, olsaydı düşünürdüm” diyen Talat, bundan sonra anayasal sürecin öngördüğü şekilde siyasi partilerle değerlendirmeler yapmaya başlayacağını kaydetti.


“DP ile CTP arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıp inanmadığının” sorulması üzerine Talat, bunun için geç kalındığını ifade ederek, bu aşamaya gelindiğinde çözüm üretmenin zor olduğunu söyledi. Talat, “Düşünürdüm” derken, “istifa kararının tamamen iradi ve tek yanlı olduğunu ifade etmek istediğini” söyledi.

692520cookie-check‘Biz kapsamlı müzakerelere hazırız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.