Biz yazdık Konsolosluk yanlıştan döndü

Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu, vatandaşlardan gelen şikayet üzerine, yeni getirilen adres beyanları için Başkonsolosluğa bizzat gidilerek yapılması zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.

Başkonsolosluğun sosyal medya sayfasında yer alan duyuruda, daha önceki uygulamaya göre şahsen yapılması gereken adres beyanının, yeni düzenleme ile ilgili kuruluşlardan adresi belirten belgenin (proof) adres beyan formu ek’inde posta ile gönderilmesinin uygun olacağı belirtildi.

Zorunlu uygulamanın kaldırılma gerekçesi olarak da “Daha sonra çok sayıda vatandaşımızdan bu uygulamanın kendilerine ilave bir külfet getirdiğini belirterek iptalini talep eden mesajlar alınmıştı. Bu konunun vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda yeniden düzenlenmesi için Başkonsolosluğumuzca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunulduğu tarafımızdan bildirilmişti” denildi.

Yeni uygulamaya göre; vatandaşların adres beyanlarını posta ile yapmaları yeniden mümkün hale geldi. Adrese son üç ay içinde gelen İngiltere’de “proof of address” olarak kullanılan fatura, abonelik belgesi, banka dökümü veya NHS kaydı gibi herhangi bir belge, Başkonsolosluk’a adres kanıtı olarak beyan edilebilecek.

“KONSOLOSLUK’A BİZZAT GİTMEYİ” ELEŞTİRMİŞTİK

Editörümüz Faruk Eskioğlu, 6 Aralık Cuma günkü “Atlasglobal mağduru yolcular ne yapmalı?” başlıklı köşe yazısında adres beyanları için Başkonsolosluğa bizzat gidilerek yapılması zorunluluğu getirilmesini şöyle eleştirmişti:

“Başkonsolosluktan bir duyuru ‘Değerli Vatandaşlarımız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün genelgesi uyarınca, posta yolu ile adres beyanı uygulamasına son verilmiştir. Adres beyanlarının bundan sonra Başkonsolosluğumuza bizzat gelinerek yapılması gerekmektedir. Saygıyla duyurulur.’

Neden Sayın Başkonsolos? Neden bizzat bizi ayağınıza çağırıyorsunuz? Başkonsolosluğa gitmek kolay mı? Çalışanlar izin alsa ücretleri kesilir. Ya yalnız anne, engelli ve yaşlılar nasıl gelsin? Bizzat gelince Bu uygulama başkonsolosluk çalışanlarına ek yükten başka ne getirecek? Vatandaşın tipine göre mi işlem yapılacak Allahaşkınıza? ‘Dışişleri istedi biz uyguluyoruz’ demeyin lütfen, bu uygulamanın pratikte yanlış olduğunu yazın Ankara’ya… Bu ülkede adresinizi, sizin adınıza söz konusu adrese gelmiş bir fatura ya da banka eksteremi ile ‘bizzat ayağa gitmeden’ postayla kanıtlayabilirsiniz. Dışişleri Bakanlığı’nın vatandaşın hayatını kolaylaştırmak yerine zorlaştırmasını gerçekten anlayabilmiş değilim. Varsa akılcı bir açıklama da duymak ve ‘yanılmışım, özür dilerim’ demek isterim.

Ayrıca çok değil 2011’de dönemin Londra Başkonsolosu Londra’da yaşayan Osmanlı hanedanı son kuşak üyelerine Türk pasaportu hazırlatarak evlerine kadar götürüp takdim etmişti. Vatandaşların yasalar önünde eşitliği nerede kaldı? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

İLGİLİ KÖŞE: https://acikgazete.com/ingiltere-atlasglobal-magduru-yolcular-ne-yapmali/

2378160cookie-checkBiz yazdık Konsolosluk yanlıştan döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.