‘Bize 100 gaz maskesi verin parkı geri alalım!’

İşte Taksim’deki gaz bombaları ve biber gazına karşı gösterilen refleksin detayları…

İki gündür şafak baskınlarıyla biber gazı, gaz bombası ve tayzikli su ile Taksim Gezi Parkı’ndan sökülüp atılan direnişçilere ülkenin dört bir yanından destek yağmaya başladı.

‘KENDİMİZİ İŞ MAKİNESİNİN ÖNÜNE ATTIK’

27 Mayıs akşamı Gezi Parkı’na giren iş makinelerinin önünde oturarak ağaçların sökülmesini bir süre engelleyen Mustafa Cevdet Aslan’la o anların ayrıntılarını konuştuk. Olay öncesinde iş makinelerinin alana girmeleri durumunda engelleme kararı verdiklerini anlatan Aslan, “aslında İstanbul’un yağmalanmasına karşı hazırladığımız basın açıklamasını yapıp dönecektik ancak iş makineleri parka girince işin rengi değişti. Kepçeler ağaçları sökmek için alana girince kendimizi önüne atarak oturmaya başladık. Sonra bize destek verenlerle sayımız 20 kişiye çıktı. Ardından, 100, 150 kişiye ulaştık ve alana çadırlarımızı kurarak direniş başlattık” dedi.

POLİS PARKIN ÇEVRESİNE BARİKAT KURDU

Dört gündür Gezi Parkı için direnen eylemcilerden biri olan Safiye Yüksek Öcal ise sabah erken saatlerde yaşanan polis ablukasının ardından yaşananlar hakkında bilgi verdi. Kendisine telefonla ulaştığımız Öcal, sabah saatlerinde polisin Gezi Parkı’na yaptığı şafak baskınının ardından alanın ablukaya alındığını ve çevresine barikat kurulduğunu söyledi.

OTURMA EYLEMİNE GAZ BOMBASIYLA MÜDAHALE

Saat 10:00’da Divan Oteli önünde yapılan basın açıklaması sırasında da polisin biber gazıyla müdahale ettiğini söyleyen Yüksek, olaylar sırasında gazeteci Ahmet Şık’ın da başından yaralanarak Taksim İlkyardım Hastanesinde tedavi altına alındığını dile getirdi. Öğle saatlerinde konuştuğumuz Öcal, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Taksim Metrosu önünde başlattığı oturma eylemi sırasında atılan gaz bombaları ve biber gazından etkilendiklerini belirtti. Oturma eylemi yapan Önder’in polisin müdahalesi sırasında omzundan yaralandığı da gelen bilgiler arasında.

BİR KADIN 200 LİRA VERİP ‘İHTİYACINIZI KARŞILAYIN’ DEDİ

Önceki gün yaşanan olaylar sırasında çok sayıda yurttaşın kendilerine destek vermek için alana geldiğinin altını çizen Öcal, “bazı insanlar gaz maskesi, bazıları da burada ihtiyacımız olan çeşitli malzemeler getirip verdiler. Bir kadın 200 TL para bırakıp ihtiyaçlarımızı karşılamamızı söyledi. Bu destekler bize büyük güç veriyor. Ayrıca Ege’den Ankara’dan ve çeşitli illerden Taksim direnişine destek vermek için gelenler oldu” dedi.

TAKSİM’E DESTEK ÜLKE GENELİNE YAYILIYOR

Öte yandan Taksim direnişçilerine ülkenin dört bir yanından destek gelmeye başladı. Ankara, İzmir, Adana ve Eskişehir’de akşam saatlerinde gerçekleşecek toplantılarla Taksim direnişi ülke geneline yayılacak. Çankaya Belediyesi tarafından yapılan anonslarla Taksim’e destek vermek için yapılacak buluşmaya çağrı yapıldığı öğrenildi.

BİRÇOK İLDE SAAT 19’DA BULUŞACAKLAR

Ankara Kuğulu Park, İzmir Alsancak İskelesi, Eskişehir Kentpark, Denizli Çamlık Meydanı, Mersin Sanat Parkı’ndaki buluşmaların başlama saati 19:00 olarak belirlenirken Adana Atatürk Parkı’ndaki buluşma ise saat 17:30’da gerçekleşecek. Bursa, Konya, Samsun, İzmit, Çanakkale, Isparta, Yalova, Kütahya, Yozgat, Gebze, Bodrum, Ayvalık, Marmaris ve Fethiye’nin yanısıra Almanya ve Hollanda’da da akşam saatlerinde Taksim için destek eylemleri gerçekleştirilecek.

‘BİZE 100 GAZ MASKESİ VERİN PARKI GERİ ALALIM!’

Ayrıca bu akşam saat 19:00 civarında üç büyük futbol takımının taraftar gruplarının ise Taksim direnişçilerine destek vermek için alanda olacağı da edinilen bilgiler arasında. Taksim Meydanı’ndaki gergin bekleyiş sırasında konuşulanlar arasında, dört gündür direnenlere destek veren Çarşı taraftar grubu üyelerinin, “bize 100 tane gaz maskesi verin Gezi Parkı’nı geri alalım” sözleri ise kulaktan kulağa yayılıyor.

FOTOĞRAFLAR:

Taksim direnişine destek çığ gibi büyüyor

Safiye Yüksek Öcal (solda) alanda yaşananları anlattı

Mustafa Cevdet Aslan 27 Mayıs akşamı iş makinesinin önüne oturarak çalışmayı durdurmuştu

1551310cookie-check‘Bize 100 gaz maskesi verin parkı geri alalım!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.