Bükreş ve Sofya’nın AB için kader günü

Her iki aday ülke, birliğin 2004 yılındaki genişleme sürecinin dışında kalmışlardı. Bükreş ve Sofya yönetimlerine, katı koşullar öne sürülerek 1 Ocak 2007’de Avrupa Birliği’ne üye olabileceklerinin bildirilmesi bekleniyor.

Örgütlü suçlarla mücadele, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve Avrupa Birliği’nin tarım yardımlarının idaresi konusunda daha şeffaf yapılar oluşturmaları, bu ülkeye sunulacak koşullar arasında sayılıyor.

BBC muhabiri, koşul sunmaktaki bir amacın; daha fazla genişlemeye ancak yarı yarıya destek veren Avrupa halklarına güvence vermek, diğerinin de birliğe üye olmayı uman Türkiye ve diğer balkan ülkelerine uyarı mesajı vermek olduğunu aktardı.

Komisyonun hazırladığı raporda, her iki ülkenin de üyelik yolunda önemli ilerlemeler kaydettiği belirtiliyor, ancak üyeliğin ardından reformlarda ilerleme görülmediği takdirde bazı yaptırımların uygulanabileceğinden söz ediliyor. Raporda, yolsuzluk ve organize suç, özellikle Bulgaristan açısından başlıca endişe kaynaklarından biri olarak görülüyor.

Gıda malzemelerinin güvenliği hakkındaki standartlar ve tarım teşvikleri için ödeme kurumlarının tesisi konularında da kaygı duyuluyor.

Romanya’da aralarında ülkenin eski başbakanın da olduğu önde gelen siyasetçiler, gümrük yetkilileri, yargıçlar, hatta eski genelkurmay başkanı hakkında yolsuzluk davaları açılmıştı. Şimdi, Romanya’da yolsuzlukla mücadele ve yargı reformu alanlarında kaydedilen bu ilerlemenin tersine dönmeyeceğine inanılıyor.

Bulgaristan’da da siyasetçiler, yetkililer ve yargı mensupları hakkında soruşturmalar açıldı ancak bu kadar net ilerlemeler kaydedilmiş değil. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda işlenen yaklaşık 200 mafya tarzı cinayet de aydınlatılamadı.

Raporda Bulgaristan’ın altı, Romanya’nın ise dört başlık üzerine ilerleme kaydetmemesi halinde alınan yargı kararlarının, arama emirlerinin birlik içinde tanınmaması gibi tedbirlerle karşılaşacakları belirtiliyor.

Ayrıca Bulgaristan’ın hava güvenliği standartlarını yakalayamaması halinde, Avrupa Birliği havacılık pazarına girmesinin de sınırlandırılabileceği belirtiliyor. (BBC)

1137380cookie-checkBükreş ve Sofya’nın AB için kader günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.