Blair Irak soruşturma korkusu

The Observer, Blair’in Brown’ı uyardığını ve soruşturmanın kamuoyuna açık yürütülmesi halinde kendisinin yargılanma noktasına gelebileceğine dair kaygısını ilettiğini yazdı.

Haberde, Blair’in özellikle soruşturma sırasında tanıklığına başvurulan bölümün mutlaka kamuoyuna kapalı tutulmasını istediği de iddia edildi. İddia, Brown’ın sözcüsünün yanı sıra Blair’in sözcüsü tarafından da yalanlandı.

“KİM GİZLİ İSTİYOR?”

Blair’in sözcüsü, soruşturmanın kamuoyundan gizli yürütülmesi kararının, Blair’e değil, Başbakan Gordon Brown’a ait olduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre, Irak’ın işgali öncesinde Blair ve zamanın ABD Başkanı olan Bush, Irak’ı işgali meşrulaştıracak bir tepki vermeye itebilecek kışkırtma senaryoları üzerinde de çalıştı.

İngiltere’yi Irak savaşına götüren koşullar ve gerekçelerle ilgili olarak yapılacak soruşturmanın gelecek ay başlayıp, en az bir yıl sürmesi bekleniyor.

The Observer, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg’in, “Eğer iddialar doğruysa bu, İngiltere’nin Süveyş krizinden bu yana uğradığı en büyük dış politik felaketle ilgili soruşturmanın, bu felaketin mimarı olan kişinin gereksinimlerine göre ayarlandığını ortaya koyar” dediğini aktardı.

Avam Kamarası, gelecek çarşamba günü, Muhafazakar Parti tarafından verilen ve yapılacak soruşturmanın mümkün olan bütün bölümlerinin kamuoyuna açık olmasını isteyen önergesini görüşerek oylayacak.

1494520cookie-checkBlair Irak soruşturma korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.