‘Blair kendisini polisiye dizide sanıyor’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian’ın yorum sayfalarında yazan Jonathan Freedland, İngiltere’deki bombalama olayları ardından sivil hakları gaspetmeye yönelik  anti terör yasalarını eleştirdi.


“Jack Bauer Sendromu” başlığı ile yorum yazısı kaleme alan Freedland’e göre İngiltere Başbakanı Tony Blair, terörle mücadele programını hazırlarken, Türkiye’de de büyük ilgiyle izlenen- “24” adlı polisiye diziden esinlendi.


“Ama gerçek hayatta daha çok aklın gücü işliyor” diyen yazar şu yorumu yaptı.


“Dizinin kahramanı Jack Bauer, 24 saat içinde teröristlerin Los Angeles’i havaya uçurmasını önlemek zorundadır. Bu süre zarfında devamlı koltuklarımızda doğrulup Bauer’i bizi koruması için ne gerekiyorsa yapmaya çağırırız. Bir bölümde, Bauer kötü adamlardan birinin kafasını testereyle keser, hepimiz yaptığından memnun oluruz. Bu kurmaca bir öykü ama belli ki Jack Bauer sendromu gerçek hayatta da yaşanıyor. Guardian ile ICM’in son anketine göre dörtte üçümüz, terörist saldırılardan korunmak amacıyla sivil haklarımızdan vazgeçmeye razıyız.”


Başbakan’ın mantığının da bir dizi kahramanı gibi işlediğini aktaran Freedland, şöyle devam etti:


“Hükümete göre eğer birinin terör suçu işleyeceğini düşünülüyor ama bu kişi harekete geçmiyorsa sorun değil, her adımını izleyebilmeliyiz, ne planlandığını anlayana dek 24 saat gözetim altında tutabilmeliyiz. Ama bu çok para mı demek? Sorun değil, başbakana göre gereken parayı kimlik kartlarından elde edebiliriz… Blair’in nerdeyse tüm önerileri buna benziyor, görünüşte çekici ama yakından bakınca gereksiz. Adımlarımızı dikkatli atmamız gereken bir mayın tarlasındayız. Üstelik bu bir televizyon dizisi değil, gerçek hayatın ta kendisi ve çok daha tehlikeli.”

783230cookie-check‘Blair kendisini polisiye dizide sanıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.