Blair’e sendikacı öfkesi

Blair sendikacı delegeler karşısında politikalarını savundu… Bazı delegeler Blair’in derhal istifasını istediler. Blair geçen hafta bir yıl içinde görevi bırakacağını açıklamıştı.


Sendikaların yıllık kongreleri, siyasi felsefesi sık sık sendikalarınkiyle çatışan Başbakan Tony Blair için hiç bir zaman rahat ortamlar olmadı.


İç politikada Blair kamu hizmetlerini özel sektöre devretme politikalarıyla, dış politikada ise Irak savaşı ve ABD yönetimi ile yakın ittifakıyla sendikaları karşısına aldı.


Blair kuşkusuz sendikaların toplantısına gelirken, muhalefetle ve tepkiyle karşılaşacağını tahmin ediyordu ve buna hazırlıklıydı.


Konuşmasını protesto edenlerin gruplar halinde salonu terketmelerine, ikide bir derhal istifasını talep eden pankartlar kaldırmalarına aldırmadan konuşmasını sürdürdü.


Başbakan, İngiliz birliklerinin Afganistan ve Irak’dan çekilmesini talep eden pankartlara ve sesli protestolara ve sataşmalara da aldırmadan zor uluslararası politika konularına girdi ve çizgisini savundu. Ama kendisine katılmayan geniş bir kesim olduğunu da kabul etti.


“Batı dünyasında asıl tehlikenin radikal islam değil George Bush olduğunu düşünen geniş bir kesim var, biliyorum” diye konuşan Blair buna karşılık “terörle mücadele işini başkalarına bırakıp bir köşeye saklanan bir İngiltere’den yana olmadığını” da söyledi. (BBC)


TÜRKİYE’YE DESTEK KONUŞMASI


Blair, TUC sendika konfederasyonu toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye üyelik ölçütlerini yerine getirdiği zaman bile üyeliğini reddetmek, deprem etkisi yaratacak bir karar olur ve sonuçları Avrupa’nın ötesine yayılır” dedi.


Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa’da uzlaşma sağlamanın hassas bir konu olduğunu anımsatan İngiltere Başbakanı, “Genişleme konusundaki müzakereyi kaybedersek, bunun sonuçlarını uzun vadede öderiz” diye konuştu.


İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Geoffrey Hoon da, Atina’ya yaptığı çalışma ziyaretinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile bir araya gelmiş ve Türkiye’nin AB üyeliğinin önemli bir konu olduğunu söylemişti.


Hoon, “Türkiye’nin AB üyeliği önemli bir konudur. Daha önce Ankara’daydım ve orada önemli görüşmelerde bulundum. Dışişleri ile ilgilenen bir bakan her zaman iyimser olmalıdır. Bu konuda sonuç elde etmeyi arzu ediyoruz. Türkiye’nin yükümlülüklerini üstlenmesini istiyoruz” diye konuşmuştu.



 

794380cookie-checkBlair’e sendikacı öfkesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.